Pages

Followers

Nak diet tapi nak makan nasi..

Assalamualaikum..



Di usia pertengahan 30an ni betul2 kene jaga makan.
Tapi..ada tapinya..haha
Bila tengok orang tua kita masak favourite kita
dan bukan masakan favorite kita pun..
kita makan sampai berpinggan-pinggan..

Betul tak..? Haha..

Boleh nak makan sebanyak mana pun
Yang penting kuantiti makanan tu kene ada hadnya.

Nak berpinggan2 pun boleh tapi kurangkan portion nasi.
Nasi ikut segenggam tangan kita. Biar lauk lebih pun takpe.
Nak makan nasi 2 kali sehari..Boleh
malam tu jangan lah lewat sangat sebab selepas makan kita nak tidur pula
So tak cukup digest kan..?

Aini sekarang ni cuba untuk turunkan berat badan
Sebab tak nak timbulnya penyakit lain dalam badan kita ni.

Lunch Aini makan nasi ikut sukatan 1 senduk / 1 cup
klau mama Aini masak mmg bertambah di waktu siang.
Malam makan nasi juga tapi portion yang sikit
tapi lauk byk dan lebihkan ulam selalu timun jepun je lah

Ayam pun Aini dah kurang makan.
Family Aini ni lebih banyakkan makan ikan daripada ayam dan seafood lain
Seafood macam ketam, kerang, udang..
Tupun stop makan tu sementara waktu
disebabkan Aini ni minor batu karang.
So nak contol makan la.

Mama Aini yang dahberusia 71 tahun
1 penyakit mama Aini takde..
Alhamdulillah
Rahsia dia sebab dia jaga makan..hehe



Alhamdulillah sebulan Aini dapat turun 2kg..
Ukur perut pun dah hilang 2 inci.
Struggle juga la sebab paksa diri untuk exercise tapi bukan hari2.
Seminggu tu 2-3 kali je excercise..
Kat office ni banyak duduk daripada gerak sana sini.
tak macam dulu..lagipun ofis Aini di tempat Aini kerja ni kecil je.

Nak diet tapi nak makan nasi..?
Boleh takde masalah.
Janji portion skit.
Makan ikut pada waktunya..
Jangan lewat sangat makan ya.

With love,
Aini


16 comments:

  1. yg penting jgn ambik air manis jugakk aini... kakmim sedang mencuba tp itulah masih lg sedap mkn.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes tang air manis aini terlepas pula..
      Tapi tulah kak.. klau air manis ni la paling susah nak elak kan..? hehe
      Kalau boleh kite kurangkan air manisan ni..hehe

      Delete
  2. Uncle pulak berjaya tambah 2 inci ukuran perut... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uncle lelaki takpelah..
      Kite perempuan ni kene maintain kalau boleh..hehe

      Delete
  3. Alhamdulillah, emak Aini sihat-sihat saja. Memang betu tu, kena jaga makan untuk sihat. Moga Aini terus istiqamah dalam menjaga diet harian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..
      InsyaAllah kak.. tapi skali skala cherat day leh la kan..hehe

      Delete
  4. teringin gak nak turun berat tp kita ni makan ke x makan nasi tetap camtu gak la berat nya hehehe... mmg sejenis payah nk turun..

    ReplyDelete
  5. Betul tu.. Bila lauk tu mak kita masak alahaiii. Ammi dah xde mak ni sesekali bila husband masak asam pedas kaw pekat likat dia tu mmg menambah juga nasi

    ReplyDelete
  6. Tahniah! berjaya jugak turunkan kilogram ni. portion nasi memang perlu kurangkan, makan sesenduk je. Tapi memang banyak tapinya tu, jiwa kena kental nak diet ni.

    ReplyDelete
  7. Betul tu . Nk diet boleh aje makan nadi tp dgn portion yg sedikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes agree..
      Tapi kadang2 terlebih portion pun ada klau mak yang masak..hehe

      Delete

Thank you for dropping at Aini's blog.

Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

For further inquiry kindly email me at noorainimohdhalim@gmail.com

Happy Blogging (^_^)