Pages

Beli barang basah di Sekinchan

 Assalamualaikum..

Banyak Aini nak kene update blog ni.. 
semua on draft.. bila Aini free aini akan update

Bulan lepas suami nak pi beli barang basah di tepi jeti
masa ni dekat tengah hari.. memang panas lit lit..
Perjalanan kami ke Sekinchan hampir 1jam20minit..
Beli barang basah kat jeti dapat murah lagi la..
Memang suami borong banyak ikan, sotong udang
semuanya fresh..

Maaf Aini x sempat nak tangkap gambar barang basah yang dijual
Tengah sibuk melayan anak dara kecik ni ajak tengok laut, kapal bagai..
Suami ni rajin berborak dengan tauke ikan..rezeki kami dapat sebiji kelapa muda
Memang fresh la minum di tengah panas ni..
Nak bukak mata besar pun xleh..

Selepas beli barang basah
Sempat la singgah kawasan lepak di Sekinchan
Memang dekat je.. So kami bertiga pun turun la tengok keliling orang tengah lepak
Memang agak panas tapi berangin so ok la kan..hehe
Jom tengok gambar

 

Aisyah tak mampu nak buka mata.. haha

Aisyah ngadu cousin dia ada layang2.. 
So abahnya beli lah layang2 untuk Aisyah.. ofcoz nak yg unicorn..hehe



Muka ada senyum dapat layang2..hehe

With Love,
Aini

Aisyah dan kasut boot abah

Minggu lepas sempat la shopping di Sogo..
Elok plak tgh on sale kaw²..
Mama & Aini grab handbag..
Aisyah dpt sepasang baju dan botol air baru
Ofcoz mesti ada gambar unicorn dia tu..hehe

Kasut keje suami dah lama sangat..
3 tahun pakai..so dia pi Pertama,kl kat sebelah sogo tu..
Dia jalan kaki sendiri
Yg ladies and this lil girl shopping dalam sogo je lah..haha

Dah balik tumah Aisyah ni nak.la cuba pakai
Abahnya pun campai la topi hitam dia tu suruh Aisyah pakai..
Siap posing lagi..
Kemain dia ya..





Aisyah nak jalan pun nak terjatuh sebab besar..haha

With love, 
Aini



 

Mama selamat operate mata

Assalamualaikum..

Aini dh lama tak update blog kan.. 
Bulan ni busy2.. bukan busy dengan jual cake tapi busy dengan family.

2 minggu lepas mama Aini operate mata katarak di Hospital Uitm Puncak Alam. Dekat sangat la dengan rumah.

Jam 8pg kene pi sana so Aini drop mama dulu pastu hantar Aisyah sekolah. Then patah balik ke hospital tunggu turn mama..

Bila dah sampai hospital, Aini sempat la belikan roti bun and cuppinco utk mama Aini.. kelas you breakfast air cappuccino sebwlum operate..haha

Mama aini test BP skali tinggi la plak.. 155
So doc bagi mama rest dulu.. ada la dekat sejam lebih..

Aini teman mama dari awl sampai la selesai operate mata.. agak lama gak.. klau iktkan sejam je tp ada masalah skit dilebihkan masa dr jam 12.30pm sampai la 2.30pm.. 
Nurse bagi eye drop ..Mama kata pedih ubat tu

Sementara tunggu untuk operate
Sangat la bersih

Masa mama dah nk masuk bilik operation Aini tanya la nurse brape lama siap.. dia kata sejam. So sempat la Aini balik rumah jap ambik barang.
10min je dr hospital ke umah..hehe

Selepas mama dah habis operate dapat la makan kejap di bilik ward. Then dah boleh balik.. ambik ubat pastu balik..

Seminggu selepas operate mama Aini kata mata dia rs terang sgt.. tengok pokok hijau cantik je.. macam mata baru.. 

Next year akan operate belah mata kiri plak.. 
InsyaAllah..

Jumlah yang dikenakan dalam rm1300+ sebab mama Aini ada kad pencen kerajaan..
Klau bukan pencen kerajaan lebih kurang rn3k+ untuk 1 mata..

With love,
Aini

Pakteh tinggalkan kami

 Assalamualaikum..

Dukacita Pakteh Aini telah kembali ke rahmatullah pada Sabtu pagi (21hb Oktober 2023) jam 7.30pagi.



Pakteh seorang pendidik, seorang yang sweet dan selalu dengan senyuman.
TokJa yang rajin melayan cucunya
Semoga pakteh pergi dengan husnul khotimah
Semoga amalan pakteh yang baik-baik jadi peringatan buat yang masih hidup.

Sehari sebelum pakteh meninggal, Aini dan family on the way balik ke kampung Perak
Selepas suami habis kerja petang tu, dia balik mandi rehat jap pastu terus balik kampung
Semua berpakat nak jumpa dengan pakteh esoknya di hospital
Masa tu takde sape2 di rumah opah kecuali Aini sekeluarga..
Adik beradik pakteh plan nak balik kampung hari Sabtu tu

7.30pagi Aini pi toilet dan bersiap nak pi mandi
Aisyah pun dah bangun, suami masih tidur sebab penat bekerja hari Jumaat tu
Tiba² Aini dengar suara orang menangis
Aini intai dr tingkap bilik, nampak opah menangis dengan maid dia
Terdengar suara Maklong dalam talian
Hati rasa tak sedap so Aini terus pi kat opah
Maid kata pakteh dah takde..

Opah nak masuk dalam rumah sangat lemah
Sampai Aini & maid kene papah dia
Mana ibu tak sedih klau anak yang pergi dulu kan?
Pakteh beruntung, ibu yg masih hidup doakan pakteh di sana

Sunyi sepilah opah di kampung
Selalu setiap hujung minggu pakteh akan balik rumah opah
Sebab rumah pakteh dekat je dengan rumah opah berbanding dengan anak² opah yg lain..
Sehari sebelum pakteh masuk hospital, maid ada tunjuk gambar yang dorang tengah seronok pi shopping di Aeon Ipoh dan bawak opah jalan²
Tak sangka tu adalah kali terakhir berjumpa

Makteh Aini lagi sunyi
Dia takde rezeki dapat anak lagi
Masa pakteh dibawa ke rumah opah dengan siap kafan
Raut wajah makteh sangat la tenang dan nampak kuat
Semoga makteh terus kuat ya..

Kami sekeluarga sayang pakteh
Tapi Allah S.W.T lebih sayangkan pakteh
Kami redha

Al-Fatihah


GIVEAWAY GIFT BOX TUDUNG LADYDINI EXCLUSIVE BY SYAFIQA HATTA (First Giveaway)

Dah lama tak join GA..
Aini blogwalking Mamapie ada post pasal GA ni.. 
So Aini pun nak join gak la..hehe

Jom sama2 join GA by Syafiqa Hatta (Her 1st GA)

Click image to join

Syarat Penyertaan:

1. Copy gambar gift box di atas yang ada tunjuk isi dalam gift box ni dan backlink kan ke entry ini

2. Copy paste tajuk entry ini dan buat 1 entry menandakan anda join giveaway ini. Ajak rakan-rakan blogger yang lain join sekali

3. Copy paste link entry korang ke ruangan komen di bawah BERSERTA alamat email masing-masing untuk saya contact sebagai pemenang nanti

4. Tarikh tutup penyertaan adalah pada bila-bila masa mengikut citarasa saya πŸ˜‚


Ok, senang kan syaratnya..

All the best ya..


Bulan Oktober dipenuhi dengan pelbagai ujian

 Assalamualaikum..

Alhamdulillah Aini masih bernafas
Bulan ini adalah bulan Aini lahir pada 4hb Oktober 1985 (Hari Jumaat)

Selalunya saudara mara tak miss wish birthday Aini
Cuma di awal bulan ni, ada berita sedih, masing2 dalam kerisauan termasuklah Aini..
Pak Teh Aini diserang sakit jantung, dia rebah di sekolah jam 1215pm
His heart totally stopped, mujur ada cikgu2 lain bergegas bawa dia ke hospital terdekat
Masa on the way, ada salah sorang cikgu tahu CPR

Kini Pakteh Aini ditidurkan untuk bagi dia rehat.
Dah seminggu dia di hospital, last update doc nak buat ct scan..
Family lain masih belum lg update yag terkini..
Last update jumaat lepas katanya ada kuman dalam darah..

Mohon kawan blogger doakan kesihatan Pak teh Aini ya..

Nothing much to say
Bulan ni agak sedih buat Aini
1st pasal Pak Teh
2nd kerja Aini bulan ni last kerana company tu tak perlu khidmat Aini lagi sebagai freelance..

Kepala dah kusut mana nak cari income
umur semakin meningkat, nak cari kerja pun banyak company pilih had umur
Kesian kat hubby struggle cari rezeki..

Semoga Aini & hubby dimurahkan rezeki demi untuk besarkan anak 
dan juga dapat jaga mama Aini dengan baik.. InsyaAllah..

Dah lama tak balik kampung ni, banyak betul ujian yang kami terima satu per satu..
Ya Allah, kurniakanlah kekuatan dalam diri kami ini..


~Aini~


Food Panda salah alamat

Assalamualaikum..

Cerita kelmarin malam tu.. 
Aini tak larat nak masak sebab gastrik..
Suami pulak demam.. So Aini order makanan dari foodpanda..

Masa rider dah pick up makanan Aini tengoklah dari map dalam food panda tu..

Lg brape saat dia dah nak masuk ke simpang rumah Aini.. So Aini & aisyah dah standby kat proch tunggu kt gate.. Tunggu lunya tunggu rider tu x sampai2.. 

Aini pun rasa pelik tengok la kt apps foodpanda tu.  Eh dia dh letak delivered tapi makanan tak sampai kat Aini.. 

Bila tengok alamat rumah aini dalam apps memang betul tapi kenapa hantar ke alamat lain..even maps location pun dah terang² pin kat rumah Aini..

Bende ni la leceh sebb kita dah bayar siap2.. Agaknya rider ni main letak je kt tembok pastu terus gerak.. call/msg pun tidak..

Aini wassap dalam group lorong Aini dan lorong sebelah kot2 la rider tu letak ke rumah jiran.. Sebab banyak berlaku macam tu.. jiran wassap dlm group tanya makanan ni sape punya salah deliver..

Ramai respond dan kata xde terima.. Aini dengan sakit perut pun keluar juga pusing tengok setiap rumah kot2 la nmpk tersangkut kat mana² pagar ke.. 

Memang takde rezeki masa tu.. mujur selepas Aini buat report kt foodpanda dorang refund balik tapi makan 14hari juga la.. total beli makanan rm30.. food panda call rider tu pun dia kata xde respond..

Tapi Aini down sangat sebab Aini order bubur nasi untuk hubby yg tak sihat.. Aisyah lak lapar nak makan nasi goreng.. 

End up makan apa yg ada jelah..

Nak masak tu memang Aini weak dengan perut yang duk cucuk2..

Esok paginya ada jiran 1 lorong dengan aini msg

Katanya ada makanan Aini kt rumahnya.. mlm tu dia xde di rumah dia di Johor.. pagi tu sampai rumah dia teringat la Aini ada msg psl makanan tu.. Aini just say thank you and minta dia buang jelah sebab makanan tu tentu dh rosak..

Tapi bayangkan klau orang tu xde di rumah confirm rumah tu gelap.. dah kenapa rider tu letak gak makanan tu kt rumah orang tu..pelik tul..

Begitulah ceritanya mengorder guna foodpanda ni.. Aini x gemar sgt nk order online tp dh masing2 tak sihat terpaksa la order online jugak..

Sape pernah kene macam Aini..? 

With love,
Aini


Mama ada katarak..

Assalamualaikum..

Breakfast apa pagi ni..?
Aini mcm biasa, klau minggu bukan cuti sekolah Aini akan hantar Aisyah ke taska.. habis taska Aini ambik dia.. suka lah Aisyah tengok mama dia ambik..
Tapi kadang2 dia kata "Asyik² mama je ambik.. bila abah nak ambik..?" Haha
Abahnya sebelum terang dah keluar pi keje..

Aini sekarang ni kejap ada kerja, kejap takde..
Sebabnya kerja wfh Aini sekarang base on call..
Kalau ada maka ada lah.. Kalau xde senyap ler..
Ada rasa bosan juga sebab sebelum ni memang duk ofis je and busy ke hulu ke hilir buat kerja..
Tapi takpelah ada hikmahnya Aini dapat wfh..
Sambil2 tu leh teman mama Aini di rumah..

Aini dah lama tak blogging sebab laptop aini dah nazak..
Moniter screen tu dah bertukar warna dan bergaris2.. sampai 1 image dah jadi 3 image.. 
So bayangkan klau kita berblogging semua ayat berlayer2.. juling la mata..
Ni Aini pakai smartphone.. tupun tak puas nak blogging..keyboardnya comel bebenor sampai rasa nak kebas jari² ni..

Petang tadi mama Aini ada appointment dengan doc di Uitm Hospital Puncak Alam. 
Mama Aini ada katarak kedua belah mata.
Sebab setiap kali mama nak mengaji atau membaca buku mata mama akn berair dan semakin kabur.

So doc dah fix tarikh untuk operation bulan November ini.. doc buat mata kanan dulu sebab kanan yang paling teruk.
Tak silap harga keseluruhan untuk 1 mata dalam RM3k-RM5k tapi sebab mama ada pencen dapat la murah sikit..
Mohon doa kawan² agar dipermudahkan operation mama Aini nanti ya..

Sorry gambar dibawah takde kene mengena dengan tajuk tapi kek tu Aini buat tau..hehe

Lemon poppy seed loaf buttercake
Boleh pos ya..
Aini bake dari rumah je..
Nak order leh hello Aini..

With love,
Aini




Hidup adalah ujian


HIDUP ADALAH UJIAN

Orang miskin diuji dengan kekurangan.
Orang kaya diuji dengan kelebihan.

Orang gagal diuji dengan rasa kecewa.
Orang berjaya diuji dengan rasa bongkak.

Orang sakit diuji dengan derita.
Orang sihat diuji dengan kehebatan.

Orang bujang diuji dengan kesepian.
Orang berpasangan diuji dengan perselisihan.

Orang hodoh diuji dengan kejian.
Orang cantik diuji dengan pujian.

Orang bodoh diuji dengan rasa rendah diri
Orang pandai diuji dengan rasa bangga

MAKA..
Sesungguhnya di dunia ini kita sentiasa diuji dengan pelbagai jenis ujian.

Semoga kita diberi petunjuk serta jalan agar dapat kita lalui ujian ini dan terus berada di landasan yang benar.

Aamiin Aamiin Aamiin Ya Rabbal Aalamin.

Assalamualaikum, Selamat pagi guys..

Sumber: FB

With Love,
Aini

Aisyah suka mewarna

Alhamdulillah Aisyah dah kembali sihat..
8 hari juga lah aisyah tak masuk kelas sebab demam
Cuma sekarang ni masih duk batuk lagi

Sehari selepas Aisyah baik dari demam
Aisyah minta Aini print untuk bagi dia colour
Gambar dia.akn pilih untuk dia punya dan Aini punya
Termasuklah untuk opahnya
Tapi opahnya tak sempat lagi nak warnan opahnya busy..hehe

Aisyah nak Aini colour bersama² dengan dia
Aisyah kata "sape cepat habis dia menang"

Rainbow Rabbit (Aisyah)
Dia menang

2 kucing atas tu Aisyah tolong warnakan
Katanya "mama lambat" haha
Mesti la lambat Aisyah, mama nak warna cantik²

Selepas dah tolong warnakan Aini punya
Dia sambung yang baru..haha

Memang suka mewarna & melukis Aisyah ni..

With Love,
Aini





 

Aisyah batuk teruk

4 hari Aisyah demam and batuk..
Sekarang musim demam Influenza kembali lagi.. Ada sekolah kafa dia puncak alam terpaksa tutup  sementara disebabkan kes pelajar demam influenza dimana tempat anak buah Aini belajar.
Alhamdulillah dia tak kene berjangkit..



Siang td bawa Aisyah ke klinik
Nampak muka Doc serius bila tgk Aisyah batuk non stop.
Masa dia check pernafasan Aisyah, Doc kata Paru² kiri dia sempit, kahak banyak
Aisyah perlu ambik nab, ambik darah & swap test influenza.

Alhamdulillah semua negatif
Tak perlu warded cuma kahak dia banyak sangat
Dua kali Aisyah kene ambik nab

Doc pun siap bagi ref.letter just incase batuk dia x hilang lagi akn terus ke hospital.

Aini harap selepas dapat ubat antibiotik ni boleh bagi Aisyah sembuh. 
Kesian klau Aisyah kene warded..

Mohon kawan2 doakan pipipau Aisyah cepat sembuh ya. 

Sekarang dia tgh tido, penat batuk non-stop tadi.

With Love,
Aini

Salam Jumaat: Rezeki

Cerita ni sangat touching dan terjadi juga pada Aini. Walau kite ditimpa masalah dan kite redha, Allah akan bagi rezeki bagi orang² yang bersabar.. jom baca..




Allah Maha Besar

5 minit tadi aku singgah beli nasi lemak tepi jalan. Kakak yg jual tu lebih kurang sebaya aku.

Aku pelanggan ke 3 yg beratur. Depan aku ada sorg brother dan kakak tu tgh sediakan beberapa bungkus nasi lemak utk customer paling depan.

Sempat la aku dgr sembang kakak tu dgn pelanggan depan sekali seorg perempuan. “Lambat sikit hari ni sebab anak kecik meragam sebelum keluar berniaga”, katanya.

Maka aku assume dia keluar berniaga utk tambah pendapatan suami atau utk menyara kehidupan dia dgn anak keciknya. 

Nampak dia kelam kabut maybe sebab org dah start beratur buat dia nak cepat uruskan bungkus utk customer first tu. Aku tgk dekat 7 bungkus gak tp sebab kakak tu sorg yg buat semua so kena tunggulah.

Mungkin juga dia tak nak kehilangan pelanggan buatkan dia kelam kabut. Kalau lama sgt org beratur dan tunggu, org akan pegi. Kalu betul ini yg aku jangkakan, kesian kakak tu. Mungkin dia perlukan jualan yg byk hari ni utk dia tampung kehidupan. Hiba jap aku.

Tiba2, dia terlanggar bekas telur mata kerbau atas meja. Terbarai semua jatuh ke tanah. Aku tengok muka dia penuh dengan kesedihan. Modal tak dapat, customer nak ada telur mata dlm nasi lemak pun dah xda. Aku dan brother yg berdiri depan tolong dia kutip dan kemaskan. Kami biarkan dia selesaikan urusan dengan pembeli pertama.

Sampai giliran brother tu, dia order 2 bungkus nasi lemak. Aku tgk je muka kakak tu, nampak berlinangan airmata dan dia tak berhenti minta maaf sebab lambat uruskan pelanggan yg first tadi. “Maaf cik, lambat dan terpaksa tunggu lama”, katanya pada brother tu. Aku tgk brother tu senyum je.

Masa nak bayar, aku nampak brother tu keluarkan wallet. Aku nampak byk not RM 10 dan RM 5 tp dia keluarkan not RM 50. Nasi lemak brother tu dalam RM 6 je. 

“Cik takda duit kecik?”, tanya kakak tu. “Saya ada ni je kak”, balasnya sedangkan aku nampak duit dlm wallet dia.

“Saya takda duit kecik, esok atau bila2 cik boleh datang bayar”, balas kakak tu pada brother tu. Tiba2, brother tu amik bungkusan nasi lemak yg dia bungkus then kata, “Takpa kak, tak perlu baki. Saya silap tadi. Saya nampak bekas telur tu dah nak jatuh tp sy x tolong alihkan ke tengah sikit. Rezeki kak la balance tu ganti semula telur mata yg jatuh tu”, brother tu senyum dan berjalan ke kereta.

“Allah, banyak sgt ni cik. Terima kasih byk2 dan semoga rezeki cik melimpah”, kata kakak tu sambil mengesat air mata. Brother tu senyum sebelum dia blah dari situ.

3 pengajaran yg sgt baik bagi aku;

1. Masih ada melayu yg sayangkan bangsanya dalam erti dan bahasa yg sebenar. Akan ada saudara seagama yg prihatin dan berhati mulia mcm brother tu di sekeliling kita.

2. Besarnya kekuasaan Allah SWT. Jangan kau sangka rezeki yg terlepas dari tanganmu akan pergi begitu sahaja. Akan ada rezeki lain yg DIA gantikan tanpa kau sangka asalkan kau redho dengan setiap yg berlaku. Rezeki dan rahmat Allah luas.

3. Duit dalam poket kita bukan hak kita, tapi duit yg kau sedekahkah itu adalah milik kau sepenuhnya. Nak byk harta di akhirat, buatlah pelaburan di dunia dengan bersedekah dan berinfaq. Profit & return bukan 2 atau 3 digit tp infiniti. 

Semoga kalian dapat sesuatu dari apa yg berlaku sebentar tadi. Tak payah motto “tak hensem takpa janji kaya” sebab yg kaya itu Rabb yang bodoh sombong tu manusia. 

Happy Birthday Aisyah

Assalamualaikum.

Baru la nak update blog ni..
Dah bersawang dah haha

Nak share cerita sambut birthday Noor Aisyah yang ke 5 tahun.
15 julai 2023 (Sabtu)
Asalnya nak sambut hari Sabtu tu tapi tukang buat kek yang Aini order tu x free Sabtu
So Aini buatlah hari ahad..Lagipun dengan family Aini dan family adik je..
Takde lah nk buat secara besar-besaran..

Walaupun Aini seorang baker
tapi Aini saje nak cuba order kek dari orang luar
support bisnes orang melayu
Alhamdulillah sedap sangat dan tak muak bila makan

Sabtu tu birthday Aisyah, jadi Aini & hubby bawak pi Setia city Mall
Nak beli birthday present..
Biar Aisyah pilih sendiri tapi yang ok untuk dia..
Dia nak mainan makeup..Aini cari yang bukan jenis boleh sapu di muka , mata atau bibir
Sebab tu semua chemical, tak sesuai untuk kanak2..
elok plak hubby jumpa 1 set bag make up yang semuanya fake
Aisyah plak suka, lepas bayar dia duk pegang je..hehe

Dalam pada masa yang sama,
hubby belikan hadiah untuk 3 anak buah Aini
kira untuk belated birthday dorang la
Masa celebrate tu xde beli apa2..hehe

Ahad pagi Aini flu teruk yang amat sampai ada lah rasa demam2 skit tapi anak gagahkan diri untuk ambik kek Aisyah
1130pg Aini kene deliver cake orang order dengan AiniπŸ’“πŸ’›πŸ’›πŸ’›
Mujur masa tu adik ikut sekali so ok lah
Pastu singgah beli KFC then balik rumah buat bihun goreng (Aisyah request)
Alhamdulillah semuanya dipermudahkan

Selepas potong kek,
Aisyah bagi hadiah pada sepupunya termasuklah di metot Yunus ni..
Jom tengok gambar









Seronok tengok anak buah dapat hadiah juga
yang kelakarnya si kecik yunus tu, dia seronok main hadiah kakaknya
mainan dia letak tepi hehehe

Happy 5th Birthday Aisyah sayang
Semoga Aisyah jadi anak yang solehah
Menjadi anak yang baik dan bijak pandai

Mama always love you with all my heart..


With Love,
Aini

Aisyah suka melukis

 Assalamualaikum..

Hi all..how are you..?
Aini update blog skit
Lama tak update ni..hehe

Lately ni Aisyah suka melukis
Dan mostly lukisan dia seakan² sama for her age
Memang agak surprise dengan hasil lukisan dia

Mula² dia lukis kat sticky note
So esoknya Aini pi kedai stationary beli drawing paper, pemadam & pencil nip

Punya suka dia.. 
Dia akan lukis, porong dan tampal every parts.
Jom tengok dia lukis kat sticky note




Paling comel yang singa dan pop²

Pastu dia lukis family plak




Dari kanan Aini pakai cekak telinga rabbit, Aisyah, Hubby (dia lukis abahnya ms kecik), Opah (opah rambut pink), adik (nak sangat adik katanya)

InsyaAllah semoga ada rezeki dapat adik Aisyah ya..hehe

Dia akan potong setiap bahagian kepala, tangan badan pastu dia akan gam..pastu nak tampal kat dinding.. buat jelah nakkk asalkan happy..hehe

Tulah cerita pasal Aisyah..

Semalam dia demam rindu opah..
Hari ni dah sekolah dah..terus baik..Alhamdulillah

With Love,
Aini


Aisyah demam seminggu

Minggu lepas Aini tiba² rasa seram sejuk
Badan naik panas sebelum subuh
Hari Aini demam tu memang satu benda tak buat kerja rumah
Tak larat punya pasal Aini duk baring je
Yang kesiannya Aisyah main sorang
Pastu skit² datang peluk Aini sebab dia lonely
Abahnya terpaksa kerja ada benda urgent lak tu di pejabat

Sehari je Aini demam
Esoknya dah ok skit tapi badan Aisyah lak start panas
Ni mesti sebab duk rapat sangat dgn Aini
Kesian dia..

Badan dia panas sampai naik 39
Hari ke-3 demam, Aini & hubby decide nak doc check darah..
Alhamdulillah dia hanya demam biasa
Covid, darah putih tinggi semua negatif
Syukur sangat  



Menunggu ambik darah


Hubby melekakan aisyah tengok tempat lain

Hubby pujuk Aisyah selepas kene ambik darah

Doc advice klau masih panas lg terus bawak hospital.
Hari ke 4 dia pi sekolah sebab rasa dia ok
Tapi selepas balik dari sekolah dia jd lembik dan terus tidur je.. 
Rupanya kat sekolah dia ada main basketball
Mungkin juga sebab panas.. 
So hari Khamis dan Jumaat bagi dia rehat secukupnya..

Selera makan dia pun kurang.. 1kg gak la turun..
Bari Sabtu lepas selera makan dia pun bertambah..lega rasanya..

Ni hubby lak mcm nak rasa demam..

Agaknya musim orang demam kan..
Cuaca pun duk panas hujan ni..

P.S: Doakan adik ipar cepat sembuh ya sbb dia kene covid kali ke2.. Alhamdulillah adik dan anak²nya negatif..semoga adik Aini dan anak² sentiasa sihat dan kuat.

~Aini~

 

Dapat kerja work from home

Assalamualaikum..

Since the day I quit my job, 2 bulan juga Aini usaha mencari kerja yang sesuai.
Aini mengharapkan dapat kerja dari rumah supaya senang nak uruskan Aisyah pergi balik sekolah.

So takdelah mama Aini masih menjaga Aisyah dirumah seorang diri
Sekurang-kurangnya Aini dapat juga jaga mama dan Aisyah kalau dapat work from home..
Berkat doa mama Aini di tanah suci



Macam mana Aini dapat work from home..?
Aini nampak wassap status wife ex bos Aini (tempat Aini kerja di bawah sektor kerajaan dulu tahun 2009-2018)
Secara tidak sengaja Aini cuma mengusik pasal nak kerja dengan dia
Sebab dia ada pos kat wassap status kan so Aini saje la reply
Sekali ntah macam mana dia minta resume Aini (masa tu tgh chat dgn dia 11pm ya..haha)
Dia duk baca2 dia tanya Aini soalan.. Dia kata short interview boleh tak..haha
Aini pun jawab ok je, santai2 lah takde la sampai serius communicate bagai..

Jam 12am dia wassap Aini lagi..
"Aini, you're consider hired"
Aini tanya la dia serius ke..takde nak tanya partner ke..? Dia jawab dia boss dia yang decide sendiri..siap ketawa lagi..

Alhamdulillah dia kata Aini kerja dari rumah je
Sebab mostly dia banyak buat kerja online
Sekiranya dia perlukan aini datang untuk jumpa baru jumpa kalau tak duk rumah je lah..

InsyaAllah akan bermula 1 jun ni..
Semoga dipermudahkan segala urusan Aini dan dapat kerja yang lebih baik dari sebelum² ini..Aamin..

With love,
Aini


Selamat menunaikan haji mama

Assalamualaikum readers..

Selamat menunaikan haji mama..
Hari ni dah hari yang ke-7 mama di tanah suci

Flight mama di KLIA pd 19hb Mei 2023 jam 2am

Tak dapat nak stay lama sebab suami kene keje..
So jam 11pm kami kene balik rumah dah.
Aini tak risau mama duk seorang di Klia 
Sebab ada kawan marhaban mama join sekali
Lega Aini atleast ada orang yang aini kenal ada bersama dengan mama.

Malam sampai rumah Aisyah dah tidur
Sekali dia jerit sebut nama opah sambil hulur tangan nak pi ke opah
Aini nangis sebab tgk dia pasti akan rindu opah dia sgt²
Mana taknya Aisyah dr baby sampai sekarang dia duk sebumbung dengan opah. Aini kerja dulu opah yang jaga so mmg rapat antara mereka berdua.

Hampir setiap hari Aisyah tanya bila nak ambik opah.
Mama Aini balik pada 9 July 2023.
Mama tak pi dengan Tabung Haji
Mama ambik pakej Haji dari Agent Al-Maliki
Ni adalah kali kedua mereka bawa jemaah Haji
Sebab kawan mama aini pernah join tahun lepas dan mama pun decide nak join tahun ini.

Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar
Gambar2 mama share pada kami 1 family nampk muka mama tenang dan happy.
Aini tumpang gembira untuk mama.

Semoga mama selamat sampai ke destinasi yg dituju dan juga selamat kembali ke tanah air.

Jom tengok gambar ketika kami di airport.

Aisyah & Opah

Tunjuk kapal terbang
1st time tengok dekat²

Siap bawak teropong lagi


Opah & cucu² tengok fish

Hubby & yunus

Kids eating donuts

Kawan marhaban mama Aini

Family Aini..ada yang tak dapat datang

Setiap hari mama takde di rumah rasa sunyi sangat
Selalu bangun pagi dengar je suara mama mengaji di bilik tapi ni sunyi je..

Miss you mama.. 

~Aini~

Big breakfast di Andra By Gula Cakery @ Grandeur Labs

 Assalamualaikum..
Mungkin yang mengenali diri Aini perasan yang Aini dah lama tak blogging..
Maaf ler ya.. sejak kejadian Aini berhenti kerja di tempat baru Aini rasa down
Tapi dalam pada masa yang sama Aini sibuk dengan bisnes kecil Aini
Alhamdulillah bulan Syawal ni ramai yang order kek dengan Aini untuk open house dorang

InsyaAllah esok akan busy lagi nak baking.
5 kek menunggu untuk serve pada tetamu

Kerja..? Masih mencari yang sesuai..
Kalau boleh kali ni nak cari yang dekat dengan rumah
senang untuk Aini lari kejap hantar dan ambik Aisyah sekolah

Banyak kerja kosong dalam facebook puncak alam
Tapi Aini perasan banyak yang scam
ntah kenapa admin group tu leh approve lak
Ada 1 ni Aini perasan tajuk kerja kosong dan ayat2 dia semua sama tapi fb owner dia lain
dan ada juga yang complain pernah kene scam dengan orang tersebut
So nak cari kerja sekarang ni kene la berhati-hati

Buat masa sekarang ni Aini tak kerja jadi semalam adik minta Aini temankan dia
Suami adik kene kerja di ofis setiap Selasa dan Khamis
so urusan nak hantar ke sekolah dia susah skit nak handle sendiri sebab ada baby
So selepas hantar anak2 dia ke sekolah Aini ajak adik brekafast sama
Taknak yang local..kali ni nak western2 gitu..haha
Sekali sekala takpe lah kan

so kami pergi di Eco Grandeur Labs Puncak Alam
Pusing2 nampak kedai Andra By Gula Cakery
Yes kedai tu mahal ya tp once in a while leh cuba apa salahnya
Kami order Big Breakfast 1
sebab memang untuk makan 2 orang..klau makan sorang2 memang takkan habis punya tu bagi Aini lah
Ada cousin tengok gambar Aini kata dia leh habiskan sorang haha

Big Breakfast

Handsome boy baru bangun tido.. Tak ready nak senyum haha

Tengah main dengan Mamaju (Aini)

Susah nak bagi Yunus tengok camera

Nampak sedap kan breakfast dia..? 
memang habis semua.. Yunus pun makan
Harga Big Breakfast tu Rm32 tak termasuk air
So total semua sekali dengan air untuk sarapan pagi dah RM68
Hahahaha.. Xpe tu maybe sekali setahun leh la makan kan kan..Hehe

Nanti Aini free Aini akan update gambar raya di kampung pula ya..

Semoga readers dalam keadaan sihat dan kerapkan minum air kosong
Cuaca sekarang ni semakin panas dan ramai yang jatuh sakit
May Allah protect us all..

With Love,
Aini


Labels

Followers