Pages

Foodpanda atau Grabfood?

Assalamualaikum,

Esok Hari Kemerdekaan yang ke 64tahun, sama umur dengan my mother in law. Lahir pada 20 Ogos.
Ada yang kerja ke esok.? Aini mesti lah cuti..hehe

Selalu klau kerja di office lunch apa?
Heavy or light?
Western or Malay food?

Sejak kes Covid ni ramai beli makanan melalui Food delivery.
Kadang2 rasa byk spend duit beli food delivery sebabnya delivery charge pun dh almost RM5.
Makanan cost rm10 campur dgn charge delivery jadi lah RM15. 
Paling dekat dengan ofis pun rm4.. huhu..

Terpaksa buat macam tu.
Hubby taknak Aini keluar beli makanan sendiri kt luar sana walaupun Aini ni dh complete 2nd Dose.
Sebab Aini ada penyakit yang boleh membahayakan diri Aini.
Bila dah kene, yang penyakit ni boleh membuatkan kita lagi parah.
Asthmatic is my desease that I have in me since childhood.

Kerja di kedai ni pun sebenarnya hubby dah risau tapi Aini kene pandai jaga diri.
2 mask on.. face shield seriously Aini takleh pakai sebab Aini akan pening. Pening mcm migrain.
Pernah pakai sebelum ni tapi Aini takleh..I cannot..

Selalu Aini order makanan dari foodpanda. 
Maybe sebab kawasan Aini ni byk Foodpanda dari Grabfood,




So selalu you all suka order dengan sape..?
mana lagi rasa murah Foodpanda or Grabfood?

Boleh bagi cadangan?

With Love,
Aini

Salam Jumaat

 



Salam Jumaat Penghulu Segala Hari.
Semoga pintu-pintu segala kebaikan terbuka luas untuk kita semua hari ini. 
Salam Jumaat Penghulu Segala Hari. Ya Allah, Engkau tunjukkanlah kami kearah kebaikan, pertingkatkan iman kami agar amalan hidup kami sihat dari segi rohani dan jasmani serta menjadi contoh ikutan generasi akan datang.
Tidak minta jadi kaya. Cukuplah dikurniakan rezeki seperti air yang mengalir. Itu pun sudah memadai. Aamiin

Café au lait (Coffee with milk)

 Assalamualaikum..

Everyone loves coffee.. so do I..
Year 2002 I stayed with my mum at Rabat Morocco. Almost 3years I stayed there.
My mum works at Malaysia Embassy. Now she's already retired. 
She is 71 years old now and still looking good.

This is my dearest mum. This picture was taken Hari Raya 2021.
On the left is my baby sister. We're 2 years diff. She's 34 this year.
Yup just me and my sis.

Ok..back to café au lait (coffee with milk) is one of the most favorite drink since I stayed in Morocco.
We drink coffee with a bit of sugar and full of fresh milk. 
We will steamed the milk and pour into the coffee. 
More like Latte though but the taste kind of different.
They use sugar cube but here in Malaysia we hardly find sugar cube so I just use a tea spoon of sugar   or more, depends on how big is my thermos or cup I use.

So everyday I will make and bring my own café au lait to the office.
I can't afford buying Starbucks everyday for that..
I'll be bankrupt.. haha


This is the different between café au lait & Latte..

You could try for your self.
I like to put a bit of sweetness in it.. 
But if you prefer without sweetness then you are a true 
coffee aficionado (coffee addicted)
^_^


Tell me what's your favorite kind of coffee..??

With Love,
Aini







3 bulan tempat kerja baru

 Assalamualaikum,

Hari ni macam biasa kerja di pejabat bengkel kereta.
Ok this is my 3rd months working here.
Masih under probation, InsyaAllah bulan depan dapat terus kerja tetap di kedai bengkel ni. 
Tempat kerja ni dekat dengan rumah..15 minit drive dh sampai.

Mesti terfikir Aini kerja kat bengkel kereta..??
Selesa ke dengan bunyi bising, habuk lagi.. ?

Well mmg ada bunyi bising tapi tak selalu..
Tempat Aini buat kerja ni selesa. Tak pakai kasut dlm bilik ofis.
Betul2 mcm kerja di office. I have my own table and my own room.
Cuma deco nk pokok hijau kt tepi ni belum beli lagi..nk merayap time2 covid ni takut la.


Ni meja kerja Aini.. bila customer datang nk bayar akan datang depan meja yg xde cermin tu..haha
Sejak PKP ni orang buat cermin tu xtau bila nk datang.
The greens on my desk blum ada lg..x nmpk berseri sangat kan?


Yang ada sofa tu kira ruang lepak utk staff bengkel.. tapi yang selalu lepak situ boss Aini muda 4 tahun dari Aini. Lelaki la.. kadang2 dia rajin bawak wife dia lepak situ dgn anak kecik dorang.
Hujung sekali ruang solat.

Waktu kedai bengkel ni dari 9.30pg hingga 6.30ptg
Aini kerja 10pg hingga 6ptg
Setiap Sabtu Aini kerja halfday sampai pukul 2ptg
Budak2 bengkel ni je kerja samapi ke petang.
Ahad memang tutup.

Boss Aini friendly la, dia x suka paksa2 org..
Kerja ikut keselesaan masing2 janji kerja jalan tu je.
Staff ada 4 orang je termasuk Aini. 
Aini sorang je perempuan kerja situ. 
Sebelum ni memang dorang xde staff perempuan.

Aini tengok seronok bila kita ada business sendiri.
Kita la bos kita la kuli kan??

InsyaAllah ada rezeki Aini pun nak buka business sendiri..
Sampai bila kita nak kerja dengan orang kan.. hehe..

Ok nanti kita update lagi ya.

With Love,
Aini




Suami positif covid

 Assalamualaikum..

Dah lama Aini menyepikan diri.. klau ikutkan hati memang nk update blog 2 kali atau lebih utk sebulan.. tapi bulan July tu adalah bulan yang paling perit buat Aini dan keluarga. 

15 July 2021 adalah birthday anak Aini (Noor Aisyah) dah 3 tahun dah dia.. yang sedihnya abahnya xde disisi dia.. Pagi tu dapat call dari hubby pagi tu yang hubby positive covid. Masa tu hubby ada di Tronoh, Perak. Cerita dia camni..

7 July 2021, Aini & hubby ambik 1st vaccine di IDCC. Esoknya pula, hubby kene pi kerja operasi bersama kawan ofis dia. So berdua la naik kereta pejabat untuk pi operasi di luar. Masa tu dia kene pi Pahang. Malam balik rumah dia dah mula rasa tak sedap badan, masing2 ingat kesan daripada vaksin tu sbb Aini sendiri pun ada demam skit so kami fikir daripada kesan vaksin tak fikir pasal Covid.
Esoknya dia balik Tronoh sbb nak hantar maknya pi ambik vaksin. Maknya duk sorang di kampung. day after day dia start demam. Dia video call Aini tgk hubby mmg nmpk weak.. masih lg tak fikir pasal covid sbb mungkin dia x cukup rest selepas ambik vaksin tu.

3 hari demam tak baik2, kakak ipar Aini call hubby suruh pi buat swab test termasuk maknya skali. Dapat result tempoh 48jam.. hati makin lama x sedap tapi cuba fikir yg baik2. 

15 July 2021, hubby call Aini yang di positive covid. Aini terdiam agak lama dan terus nangis. Maknya negative. 


hubby dalam ambulan

Aini tunggu klinik buka untuk buat swab test

Esoknya KK ambik suami untuk kuarintin di Stadium Ipoh disebabkan dia ada darah tinggi. hubby minta Aini, Aisyah dan Mama Aini untuk buat swab test sbb hubby ada dengan aini 3 hari sebelum dia demam. 

Alhamdulillah result Aini bertiga negative covid. Cuma masih risau kata Aisyah sbb dia tgh duk demam. Aini rasa dia demam sbb rindukan Abahnya. Hampir sebulan dia tak jumpa Abah dia. 
Everyday buat video call dengan hubby, sama2 nangis, sama2 ketawa untuk sedapkan hati masing2 dan sama2 fikir positive untuk bagi hubby terus kuat. 

Alhamdulillah doc bagi tau dalam darah hubby xde covid, xde main2 kat area paru2. dia main2 kat area tekak je, disebabkan juga hubby dh ambik 1dos vaksin so doc nmpk ada vaksin dlm darah hubby. Jadi dia dapat kuarintin di Stadium Ipoh selama 6 hari je tak lama sebab bacaan darah tinggi dia rendah dan tahap level covid dia sght2 rendah. 
Maknya kene pakai gelang pink sbb close contact walaupun dia negative.

26 July 2021, hubby dapat pulang ke rumah jumpa Aini dan Aisyah.
Rasa nak peluk terus tapi kami setiap kali balik rumah dari mana2 akn naik mandi dulu. Selepas mandi sama2 peluk lama2, aisyah pun duk lekat kt abahnya walaupun dia xtau apa yg jadi tp nampak aisyah melepaskan rindu kat Abahnya.

Ya Allah, aku bersyukur suamiku dipanjangkan umur. Aku tak bersedia lagi klau suami tinggalkan aku tapi kalau Allah lebih sayangkan suamiku, aku Redha. 

Semoga kami sekeluarga dilindungi dari penyakit bahaya ini. 
Kau angkat la penyakit wabak ini agar kami dapat hidup seperti biasa.
Aamiin.

Bagi yang kehilangan insan tersayang akibat covid19, Aini ucapkan takziah buat kamu sekeluarga dan bagi yang sedang melawan covid ni Aini doakan semoga cepat sembuh dan kembali bersama insan tersayang.

Terima kasih sudi baca blog Aini yang tak seberapa ni sehingga habis.

With Love,
Aini