Pages

Balik kampung - Tengok berita/facebook update jam teruk

 Assalamualaikum,

Masing-masing dah balik kampung ke hari ni ?

Aini InsyaAlah petang nanti la..Nak balik Tronoh, Perak rumah my MIL. Ni pagi tadi tengok berita highway dah bersepah jam. 

Telah dinasihatkan balik dalam selepas pukul 1pm atau lewat ptg.. So lepas kerja Aini nak kemas baju, dah standby tepi dah tinggal nak sumbat dalam luggage je. Pastu makan jap.. Mama Aini masak masakan Italiano iaitu Spaghetti Bolognese.. So we're all are Italian for today and tomorrow will be Malaysian back because we're going to eat Nasi Lemak for breakfast..haha

Sempat buka google maps nak tengok jalan tanda merah kat jalan mana.. banyak tempat rupanya.huhu.. Tengok lah ni..


Bukit beruntung (dulu panggil bukit berjuntai) - Google Maps

Slim River - Google Maps

Ni nak ke utara ni.. Dari puncak Alam pun dah jam.. Nampaknya Aini kene ikut jalan belakang la lalu kawasan kampung.. leh tengok sawah padi.. hehe..

Anyway, Aini doakan semoga perjalanan anda yang balik ke kampung selamat sampai ke destinasi. Remember Don't Sleep & Drive. Kalau mengantuk tu berhenti tepi tempat yang selamat.. buat la air kopi panas ke.. Ehh...


With Love,
Aini


Salam Jumaat

 



Sumber: JomDakwah


With Love,
Aini

Masuk ofis lambat

Assalamualaikum..

Salam Jumaat semua.. 

Pagi tadi masuk ofis lambat.. lambat sejam..haha.. ceritanya macam ni..

Aini dh ready nk pi kerja, siap dah tutup pagar.. sekali jiran Aini tanya nak tumpang Aini ke tesco sebab kereta dia takleh start. Aini cakap kat akk ni Aini cuba panggil budak pomen kt bengkel Aini kerja tu datang pi tengok jap. So Aini tunggu la sekali sampai nak tahu result kereta leh hidup ataupun tak. Sekali takleh hidup langsung, jiran Aini ni nak pi ambik anak dr sekolah kejap lg.

So Aini drop jiran Aini ni di Tesco.. Kat situ ada kereta sewa guna Apps Socar. Kereta tu dah ada dah kat parking Tesco tu.. So tanya orang tesco macam mana nk dapat kunci kereta ni..dia kata orang ni akan datang.. Kita dah lama sampai tunggu punya tunggu takde pun sampai-sampai. No.telefon kereta owner pun xde plak ditinggalkan dalam Apps tu.

Belek punya belek apps dia dekat 30min la dengan panas teriknya menunggu. Sekali jiran Aini ni tekan la icon kunci dalam Apps Socar ni.. (dia try in error je tu) pastu dengar bunyi kereta tu dah unlock.. Adehh macam tu pulak gunanya.. Takyah tunggu kunci betul bagai.. kunci dlm apps tu la kunci kereta dia.. Kitorang ketawa.. 

So dua-dua pi ke hala tuju masing-masing. Kereta jiran nanti akan ditowing ke bengkel Aini kerja nanti. Rezeki jiran Aini senang nak tahu masalah kereta dia. Aini hello je minta budak ni datang check. InsyaAllah bila kita pula ada masalah akan ada orang bantu kita. 

Pasal Apps Socar ni daripada Aini tak tahu terus jadi tahu macam mana nak gunanya. Hehe.. Ni salah satu testimoni pengguna Socar.

Google image


Nak tahu lebih lanjut boleh klik SOCAR


With Love,
Aini




Giveaway Awal Tahun 2022 Mamapipie

 

Tarikh GA dari 26 Jan - 20 Feb 2022

Syarat penyertaan mudah aje:
  1. Terbuka lepada semua blogger di Malaysia.
  2. Buat blog post bertajuk "Giveaway Awal Tahun 2022 Mamapipie". Tepek banner di atas beserta link ke post ini.
  3. Nyatakan 1 blog post mama yang menjadi kesukaan korang beserta link post tu. Saja mama nak tahu post mama yang disukai korang.
  4. Wajib letak blog http://www.mamapipie.com dalam bloglist korang
  5. Jemput Follow Media Social Mama (tak wajib pun)  || Instagram | Youtube | Twitter | FB Page| |
  6. Tinggalkan link pernyertaan korang di post ini..
Sesiapa yang follow mama kat instagram minta tulis nama instagram korang kat komen. Nanti mama follow back. 


Soalan bagi no.3:
Kesukaan Aini adalah Tarikan Tempat Menarik di Pulau Langkawi Kedah Tahun 2022 sebab Aini ni kaki cuti sukaberjalan-jalan..hehe


Good luck ya..

With Love,
Aini

Mencari arah kiblat - Qibla Finder

Assalamualaikum..

Pernah tak kalau pi mana-mana kita tak tahu arah kiblat kita..?

Aini dulu ada install waktu solat tapi dia tak ada icon arah kiblat so Aini buka google type qiblat online. Terus pi kat 1 website ni. Sangat senang dan tak lembab nak buka tapi kawasan kita tu line kene clear juga.  

Boleh la cuba ya. Sharing is caring.. (^_^)


Qiblafinder



With Love,
Aini

Lunch di Le Mei Chinese Restaurant, Le Meridian Putrajaya

Assalamualaikum,

How are you..? Ada apply cuti panjang sampai raya cina ke..? Aini tak sure bila balik kampung tapi confirm balik juga la cuma hari apa Aini tak tahu. Sabtu ni still kerja half day. Kene simpan cuti elok-elok sebab cuti Aini setahun tak banyak. 12 hari je you all.. Kalau dah EL tu lagi la automatically tolak AL kan..huhu..

Anyway, hari Ahad baru ni 23 Jan 2022, family Aini pi jumpa kawan lama mama Aini. Aini panggil dia Aunty Era. Dia isteri kepada ex boss mama Aini semasa kerja di Rabat, Morroco (Malaysian Embassy) pada tahun 2002 - 2004. So memang agak rapat la. Last jumpa masa dia datang hari Aqiqah Aisyah tahun 2019. Pastu mula la covid bagai sampai la ke hari Ahad tu baru la dapat berjumpa. Aunty Era tinggal di Putrajaya, so nak jumpa tu agak jauh untuk kami tapi sebab dah lama sangat tak jumpa. Lagipun Aunty nak jumpa sebelum adik Aini bersalin so kami semua pi jumpa di Le Meridian Putrajaya.

Sampai sana terus ke chinese restaurant Le Mei. Aunty belanja kami makan tengah hari. Nak makan local food penuh sangat manusia sebab situ buat buffet. Chinese Restaurant xde orang sangat dan selesa la..Budak-budak nak main lari-lari pun x risau sangat sebab xde orang sangat masa tu.

Pintu masuk

Sebelum makan kita bergambar dulu. Hubby terpejam mata pulak..Hehe

Selepas makan, gambar ladies pula

Aisyah & Zulaika main kat cermin tu.
Kecik plak nampak Aisyah walaupun beza 4 bulan je..Hehe

Selfie dengan adik Aini.
Kalau Aini pakai frame spect yang sama mau jadi kembar ni..Hehe

Uncle belakang tu senyum lebar plak dia. Hehe

Gambar sepupu Aisyah si Abg Yusuf ni tak suka bergambar..ikut mood dia la nk bergambar ke tak.. payah benor nak bergambar dengan dia ni..So dapat gambar candid camera semasa dia tengah nak makan..hehe

Abg Yusuf xnak chinese food.. Dia makan nasi goreng cina je..
Perut melayu Abg Yusuf ni..Hehe

Mesti nak tengok makanan kan..? Maaf ler makanan dah sampai kami semua makan terus. Dah tengah jalan malas nak snap sebab rupa tak cantik dah..hehe


Nak book reservation boleh tengok bawah ni.

Website : Le Mei Chinese Restaurant, Le Méridien Putrajaya
Facebook : Facebook Le Mei
No. Tel: 603-8689 6888
Whatsapp: 6012- 407 3101

DINE-IN HOURS 

Lunch: 12 noon until 2:30 pm (Last order at 2:00 pm) 
Dinner: 6:00 pm until 10:00 pm (Last order at 9:30 pm)

With Love,
Aini

Bila Umur Masuk 40 Tahun..

Assalamualaikum..

Aini lahir tahun 1985, nak masuk 37 bln Oktober ni. Tapi topik ni betul² buat diri Aini ni tersentuh. Takde masalah kalau kita mula dari sekarang bukan..? Jom sama² baca..

Google image



BILA UMUR MASUK 40 TAHUN.. 

1. Lipat tilam dan bantal yang selesa...hidupkan malam dengan amal.
.
2. Ingat kembali usia yg telah dilalui , hitung masa yg banyak terbuang
❤Jangan banyak rehat dan hiburan yang melekakan.
❤  Kurangkan pakaian mahal dan makanan sedap
❤Jangan banyak  bersenang kerana kematian semakin hampir.

3. Imam shafie...umur 40 tahun berjalan pakai tongkat supaya ingat diri sedang berjalan ke akhirat.

4. Jika masih tidak berubah ketika masuk 40 tahun...syaitan dah nobat sebagai rakannya untuk ke neraka.

5. Kurangkan fikir hal dunia...kumpul amalan untuk mati.

6. Pada usia ini...tukarkan niat kerja kerana Allah. Fokus urusan dunia untuk mendapat  redha Allah.

7. Apa harta yang ada pada umur ini...cukuplah kerana itu saja rezeki yg Allah bagi. Tumpukan perhatian lebih kepada amal...kurangkan pesona kepada dunia...jika tidak terus tertinggal akhirat.

8. Jangan tamak dengan dunia. Ingat dunia bukan lagi milik kita.

9. Kata ulamak, aku dengar  setiap pagi ada suara dari langit ke 4 yang berseru- "wahai anak yg berusia 40 tahun, kamu sudah hampir kepada kematian, wahai anak umur 50 tahun, hitunglah apa yg kamu belum lakukan untuk mati...wahai anak umur 60 tahun masa kamu sudah tiada.."

10. Doa semasa umur 40 tahun ke atas..wahai Tuhanku tolonglah lapangkan dalam diri aku rasa syukur atas nikmat yg telah kau beri..kepada kedua- dua ibu bapaku dan redai mereka.

11. Bykkan taubat- 70 kali sehari

12. Tingkatkan keyakinan kepada agama -hanya Islam yang jadi pegangan sehingga mati.

13. Jaga hati, bersihkan hati,  redha dengan ketentuan dan berbaik sangka dengan Allah.

14. Tingkatkan iman dan ibadah- tingkatkan amalan sunat...solat lebih khusyuk, Solat Awal waktu, sentiasa Solat berjemaah dan laksanakan semua ibadah lebih berkualiti.

15. Amalkan sifat-sifat  Mahmudah, jauhi Dan hindari sifat-sifat Mazmumah.

Credit: USTAZ AHMAD DUSUKI

Budak pomen belanja minum milo ais Kawwww

Aassalamualaikum,

Happy weekend you all.. Hari ni pi mana..?

Hari ni petang selepas balik kerja nak pi Lulu Hypermarket di Setia Mall. Mostly Lulu ni owner dia orang arab sebab klau pi hypermarket dia banyak jual barang masakan arab.. The paste, the olives and the olives oil.. Kuih arab.. segala macam la kat sana.. Memang syok la pusing dalam tu..kadang-kadang sampai berjam-jam. Teringat zaman Aini duk Morocco dulu..

Anyway, tadi Aini order Subway chicken Terriyaki Wrap.. lapar la plak kan.. tapi tak order set la.. Air dia banyak jenis soft drinks. Aini tak berapa gemar sangat soft drinks ni. So Aini buat la air panas sambil leh mkn dengan chicken wrap ni. Sekali ada sorang budak pomen ni belikan Aini milo ais.. Dia kata ni milo ais kaw kak.. sedap.. Haha mentang2 dorang dah tau Aini suka minum air milo.


Nampak tak pekat milo tu.. Pekat dia dan manis dia.. huhu.. leh potong kaki ni.. Aini minum skit2 dulu bagi ais cari so kurgn la manis dia nanti.. Tapi bilik ni dah la sejuk, pastu pagi td baru lepas hujan.. naik beku dah jari jemari ni.. hehe

Pernah makan milo ais kepal tak..? Aini tak gemar makan camtu, manis ya amat bila tengok dorang letak dalam tu.. Macam dah sunyi je orang jual tu kan atau masih ada lagi..?

With Love,
Aini



Cuci tandas pejabat/bengkel sendiri

Assalamualaikum,

Ramai yang tahu setiap pejabat ada cleaner sendiri.. Tapi tidak semua kedai kecil ada cleaner macam tempat Aini kerja. Aini kerja sebagai Admin cum Account. Memang tak ada dalam job scope Aini untuk cuci tandas tapi sebagai manusia yang prihatin dan suka kebersihan Aini akan cuci tandas demi untuk diri sendiri dan juga pelanggan. 

Dia ada 2 tandas, 1 yang toilet seat dan 1 lagi yang toilet bowl. Selalunya pelanggan akan guna toilet seat sebab yang tu lagi bersih daripada yang sebelah. Yang sebelah tu bersih juga cuma pomen selalu basuh tangan dalam tu dan kesan minyak hitam tak boleh tanggal dari sinki tu.. so hitam legam la macam kene cat hitam sebab kesan daripada minyak hitam dan tools kereta kan..? Kalau ikutkan tak sesuai basuh tangan dalam tu..

Anyway, toilet seat tu almost everyday cuci sebab orang pijak lantai akan cepat kotor. Takpelah Aini anggap je macam basuh toilet kat rumah sendiri sebab kita pun guna toilet tu selalu. Janji kita selesa bila menggunakannya kan..

Google Image

Tempat kerja you all ada tak kene bergilir dengan staff cuci tandas atau memang dah ada cleaner..?

With Love,
Aini




She's Gone (Lyric) Steelheart

Love this song like forever..


She's gone
Out of my life
I was wrong
I'm to blame
I was so untrue
I can't live without her love
In my life
There's just an empty space
All my dreams are lost
I'm wasting away
Forgive me, girl
Lady, won't you save me?
My heart belongs to you
Lady, can you forgive me?
For all I've done to you
Lady, oh, lady
She's gone
Out of my life
Oh, she's gone
I find it so hard to go on
I really miss that girl, my love
Come back into my arms
I'm so alone
I'm begging you
I'm down on my knees
Forgive me, girl
Lady, won't you save me?
My heart belongs to you
Lady, can you forgive me?
For all I've done to you
Lady, oh, lady
Oh, lady
Lady, won't you save me?
My heart belongs to you
Lady, can you forgive me?
For all I've done to you
Lady, oh, lady
My heart belongs to you
Lady, can you forgive me?
For all I've done to you

Mama tegur jangan pakai sandle pi kerja

Semalam public holiday Thaipusam so pi Aeon Shah Alam dengan hubby and mama sekali. Plan nak pi awal la.. Kalau pegi awal boleh balik awal. Asalnya mama Aini tak nak ikut sebab nk rest tapi bila Aini cakap sampai sana leh lunch awal makan Chicken Rice Shop (one of my mama's favourite food in any mall) terus mama cakap boleh juga lama tak makan Chicken Rice Shop..Hehe.. Aisyah pun dah siap pakai baju cantik dah.. Aisyah ni pantang kalau dengar nak pi jalan.. siap cakp tak nak opah tinggal. Bila Aini cakap macam tu kata Opah Aisyah..Opahnya apa lagi terus siap pakai baju cantik...hehe

Jam 11 dah sampai Aeon. parking semua masih penuh.. Awal benor orang datang Aeon.. maklumlah Selangor cuti kan memang la ramai. So hubby drop Aini Aisyah and mama dulu terus ke Chicken Rice Shop. Sampai sana dah penuh tp nampak ada 2 meja baru je kosong. Alhamdulillah takdelah tunggu lama sangat nak dapat meja makan. 

Selepas dapat meja terus order makanan. Selepas 20min macam tu baru hubby sampai.. Susah cari parking, penuh sangat. hubby duduk je makanan dah sampai. Selepas makan Aisyah nak naik kuda bergerak. So naik la dengan abahnya selama 10min dengan harga RM10. ok la kan.. seronok la Aisyah pusing-pusing naik kuda dia tu. 

Singgah dalam Aeon mall beli lah baju Aisyah skit, kasut kerja Aini. Selama ni Aini pi kerja tu lah kasut kerja tulah kasut jalan.. sedih kan...? Dekat setahun Aini kerja kat bengkel ni pakai kasut lama.. Bukan kedekut tapi masa tak mengizinkan nak beli yang baru..Hehehe..

Aini suka pakai sandle sekarang ni sebab bila nak pakai terus sarung je. Sekali mama Aini tegur, beli la kasut yang tutup skit, baru nampak kemas nak pi kerja. Ni pakai kasut makcik-makcik..Haahaha.. Tau kan sandle jenis macam mana..? So Aini beli lah kasut yang bertutup.. Kasut baru pun mama Aini yang pilihkan.. baru la mama cakap "Haa ni kan lawa, kemas je bila nk pi kerja". Aini ketawa je lah..

Aini share gambar Aisyah naik kuda dengan abahnya..


With Love,
Aini



Birthday lunch surprise for my mama

Assalamualaikum,

Malam sebelum bawa mama ke tempat birthday lunch. Aini bagi tahu mama esok kita akan lunch luar tempat special. Mama pun tanya "kat mana tu..?" dengan nada suara yang excited. Aini jawab "It's  a surprise.." dua-dua ketawa.

16hb Januari 2022 - Hari lahir mama yang ke 72 tahun. Alhamdulillah mama still look strong and a healthy woman. Pagi tu sarapan yang ringan-ringan je. Aini buat roti telur. Dalam pukul 11.30 macam tu Aini semua gerak ke ATSKY. Adik Aini akan gerak dari rumah dia so sama-sama jumpa di sana kemudian.

Dah sampai tu kami terus naik lift tingkat 3A..Masuk je tengok dah penuh, nasib baik lah Aini dah rezerve meja siap-siap. Memang nampak peak hours juga dalam kul 12-2pm.. Selepas pukul 2pm tu ramai dah balik sunyi la tapi Aini sekeluarga masih lagi kat situ. . rehat-rehat lepas makan tu order dessert plak.

Dinasihatkan kalau nak buat birthday cake Aini suggest beli sendiri sebab dorang takde provide apa-apa cake. Dessert dorang hanya ada waffles dan creme brulee je.. So silap Aini juga tak beli cake siap-siap so Aini order creme brulee and waffles for the kids je. Kalau nk nanyi bagitau waiter nk wish birthday so dorang akan pasang lagu and lampu disco..hehe


Cousin Aisyah pi toilet so dorang takde dalam picture ni
Kids seronok tengok belon banyak


I made weird faces so tutup la..malu la..haha (hubby suka buat candid camera)


Last menu was dessert.. Aisyah suka..habis licin..mamanya tumpang skali


Mata Aisyah dah ngantuk tu.. hehe

Sorry tak sempat nak snap makanan yang kami makan. masing-masing dah kelaparan.. Kitorang order Chicken chop, Pasta Carbonara, Chicken Buttermilk with rice, Squid Buttermilk woth Rice & Chicken salted egg wih Rice.. portion dia nampak sikit tapi sebenarnya memnag kenyang.. cukup untuk seorang.

The menu superb. It's worth the price. Decoration satisfy. the seats cozy and comfortable. Kalau dapat seat sofa tu dia ada bantal.. bila dah kenyang boleh la tido landing kat situ ya..hehe..


Facebook: ATSKY
Instagram: atskydamansara
For Reservation : Whatsapp

With Love,
Aini

JJM Bloglist Year 2022

 


Assalamualaikum..

Jom sama-sama join Bloglist 2022 from Ika ya.
klink banner di atas.

good luck you all..

With Love,
Aini

Birthday surprise untuk mama

 Assalamualaikum,

Hari Sabtu ni macam biasa Aini kerja half day. Semalam Aini hubby dan adik berpakat nak celebrate birthday mama Aini di ATSKY di Damansara esok nanti. Ingat nak celebrate dinner tapi adik ipar Aini kerja shift malam. So kita semua setuju untuk buat lunch.

Semalam Aini contact ATSKY untuk reservation dengan deco sekali la. Dia bagi pakej 8pax with deco RM160. Dia bagi gambar sekali so nampak la dorang akan deco macam mana.


Gambar dari facbook ATSKY

Gambar contoh deco dari ATSKY


Not bad la kan harga dia. Jadi Aini dah buat full payment as confirmation untuk esok. Lunch ATSKY buka jam 1pm-4pm. Untuk malam tak sure pukul berapa. Peak hours from 8.30 -9.30 so kalau nak makan malam waktu peak hours di sana baik buat reservation ya. Takut penuh pula.

Next Aini akan update hari jadi mama Aini. 

Facebook: ATSKY
Instagram: atskydamansara
For Reservation : Whatsapp

With Love,
Aini

Aisyah jadi spiderman

Assalamualaikum,

Ada kedai MyOne buka di Eco Grandeur Puncak Alam.. haihhh sejak Eco World & Eco Grandeur ni dah membangun di Puncak Alam macam-macam kedai and restaurant ada kat situ. Aini pi kedai MyOne ni dengan hubby & Aisyah. Saje nak tengok apa di dalam, sambil tu nak survey la basikal untuk Aisyah.

Pastu pusing punya pusing hubby nampak mask spiderman ni.. Tunjuk pada Aisyah nak ke tak.. Well ofcourse la Aisyah nak.. Sekarang ni dia suka spiderman.. terikut sepupu dia la si Abang Yusuf dia tu. Cantik plak ada lampu kelip2 kat area mata tu. Harga below RM10.. ni pakai bateri..Takpelah janji Aisyah happy.

Balik dah mandi bagai, terus Aisyah nak pakai. Siap tunjuk gaya spiderman keluarkan web dia lagi. Tengok video tu..siap ada sound spiderweb dia keluar dari tangan dia.. haha comel sungguh..


"Hi..I'm spidergirl.."


"This is my stunt. Stay away.."


Aisyah taknak jadi supergirl.. nak jadi spiderman..Aisyah...Aisyah..
Nak beli dress gown comel-comel pun dia tak mau.. pening mama..

With Love,
Aini




 

Keranda di tempat kerja

Assalamualaikum

By google





Depan bengkel pun ada keranda. Baru bersihkan van jenazah akibat banjir teruk hari tu.
Termenung la kejap..

With Love,
Aini

Faham tak gambar ni..?

 

Sumber : Facebook 


Faham tak dari gambar ni..? Nak tahu jawapannya..?

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Budak ni letak siku atas tembok...Haha..
Aini sampai nak sakit kepala duk fikir mana kaki dia..macam mana dia duduk ni.. Adoiiii

With Love,
Aini



Spider - micro image


Ada 1 spider kecil ni berjalan kat tepi tingkap Aini.

Nampak cantik.. 
Rasanya bukan jenis yang beracun.
Sebesar biji kacang tanah je tu.

Saje cuba phone Aini teringat camera ada micro picture.
So Aini try la..
Nice kan boleh nampak detail lagi.

With Love,
Aini

Superhost Giveaway

 Assalamualaikum


Jom join Giveaway ni. Siapa menang dapat giveaway bernilai RM500.




1. Follow blog ni dan komen apa-apa saja yg murni dlm posting ni..

2. Subscribe channel youtube:  # Family Factor

3. Optional (tak buat tak pa) Teka aku asal dari negeri mana ( kalau anda menang giveaway, kami akan tambah cash RM100 kalau tekaan tepat.boleh buat makan makan at Kg Baru)

4.  Buat simple entry kat blog anda,  tampalkan banner kat blog anda dan link kan ke posting ni.

Jom join sama-sama.. Mana tau rezeki you all dapat tidur depan KLCC yang lampu bersepah tu..mesti cantikkan.. hehe

Good Luck..!!

With Love,
Aini

AdSense muncul dalam blog Aini

 Assalamualaikum..

Alhamdulillah setelah sekian lama Aini blogging baru lah rasa nak letak AdSense dalam blog Aini.
Hmmmmm silap juga patut dari dulu lagi buat kan tapi mungkin Aini tak research betul-betul cara nak apply dan memang tak tahu sangat nak buat.

By Google image


Bila baca ramai dapat income daripada AdSense ni rasa why not Aini cuba. Aini apply sejak bulan Oktober atau bulan November tahun lepas gitu.. Agak lama juga nak dapat kelulusan tu kan..? Ada sampai berkali-kali apply baru la dapat. Alhamdulillah Aini sekali je apply baru tengok blog tadi dah ada keluar iklan AdSense.

Aini masih belajar lagi nak menggunakannya. Aini akan rajin singgah blog yang banyak update pasal AdSense sebagai reference Aini dan juga Aini haruslah rajin update blog setiap hari ya.. no excuse this time. hehehe InsyaAllah.. Demi untuk rezeki anak dan suami dan juga my parents.

Aini ada juga buka Youtube tapi nak edit video bagai ni makan masa yang lama.. Itu pun pakai Apps Inshot je untuk update video dalam phone. Kalau guna laptop/computer puas nak guna.. Ada je laptop tapi biasanya suami bawak pi kerja.. Dia akan guna bila dia operasi di luar. Takkan nak angkut 1 computer pula kan..satu kerja nak cari cable lak..Haha

Til next time..

With Love,
Aini





XS Perfect Premium - Turun 3kg dalam seminggu

Assalamualaikum..

Kelmarin.. terhegeh-hegeh nak ganti puasa..padan muka..Haha
Bulan April dah masuk bulan Ramadhan..
Ada yang dah beli kain untuk baju raya ke tahun ni..?
Aini mungkin beli yang dah siap je kot..nak tempah baju rasanya tak ler..

Sekarang pun tengah on diet lagi. Kerja tempat ofis ni duduk je memanjang. Kalau jenis banyak bergerak atau ada tangga dalam ofis ni leh la exercise. Ni duduk pun x kemana.. nak pi ke tempat file belakang Aini je pun campai guna tangan je xyah bangun.. haha

Last week Aini ada cuba 1 minuman yang boleh turunkan berat badan dengan cepat.
So Aini beli XS Perfect. Pernah dengar tak..? Aini beli ni sebab Aini suka coffee. Banyak yang jual jenis tea. XS Perfect ni ada 3 flavour..Caramel Cappucino, Hazelnut Latte & Chocolate. 

Aini ambik promo yang di bawah ni.

Sabun dia Aini belum cuba lagi sebab letak kt bilik bawah. Mandi di atas. setiap kali mandi lupa je nak bawak atas. Aini ambik perisa Hazelnut Latte. Memang sedap. Dia ada bagi sample flavour lain juga. Semuanya sedap. Minum sekali sehari je. Hari pertama minum Aini banyak membuang.. bukan buang yang besar tapi dia buang toksin. Letih sikit lah sebab kerap ke toilet. Tapi result dia memang totally bagus bagi Aini lah. Badan rasa ringan walaupun berat tak turun banyak sangat tapi segala toksin dalam badan kita dibuangnya.

Dia membuang bukan dalam jarak yang dekat.. kadang-kadang sejam atau lebih akan membuang. Dia bukan macam kene cirit -birit yang duk kerap ke tandas.. tu kes sakit dah tu. Yang ni dia hanya mencuci usus kita.

Dalam seminggu Aini berjaya turun sebanyak 3kilo. Kira ok lah kan..? Kalau kita jaga makan macam dinner tu makan sebelum pukul 8 malam pastu ada buat exercise ringan lagi la banyak turun nya. Tapi Aini jenis kurang exercise pastu makan malam kadang-kadang lambat juga sebab nak makan sekali dengan hubby. Tu tak kisah lah janji nampak result dia turun dengan banyak. 

Ada pernah cuba mana-mana makanan untuk turunkan berat badan..? Boleh share dengan Aini..?

Nak beli XS Perfect boleh tengok IG : XS Perfect Siti

With Love,
Aini

Pencarian Bloglist Januari-Februari 2022 by Nazfea Solehah

 Assalamualaikum..

Jom kita join sama-sama..





Semoga berjaya.. 😊

With Love,
Aini


Magiclean - Senang nak cuci

Assalamualaikum..

Hubby ada tengok spray ni di FB masa tu tengah duk viral. Setiap kali pergi nak beli mesti habis.. Biasalah kalau benda dah viral.memang cepat habis kan...? Rezeki hubby dapat juga beli di MR. DIY.

Kat botol tu tulis No more scrubbing.. So Aini cuba. Memang menjadi.. Bagi yang tak larat nak sental dinding bilik air yang besar mahupun kecil spray la kat tempat kotor tu. Biar selama 5 minit dan bilas dengan air.

Aini tak sental langsung. Aini spray banyak-banyak pada dinding dan biar 5 minit atau lebih terus bilas dengan air. Memang tak perlu nak sental atau gosok dinding tu. Cuma bau dia agak kuat.. kadang-kadang ada rasa pedih juga hidung.. baik pakai mask ya.

Harga tak ingat berapa.. Belas-belas gitulah..Takdelah mahal mana kan. Boleh tengok gambar dibawah.








Nampak kan beza dia..? Jadi betul-betul bersih. Mainan aisyah ni dah lama berlumut sebab biar lama dalam bilik air.. Aini nak tunjuk sebagai demo. Kalau tak guna spray ni Aini akan sental guna sponge kasar..sebab lumut yang dah kering susah skit nak tanggal.

Selepas Aini spray terus basuh dengan air tanpa gosok apa-apa.

Nanti boleh la you all cuba.. Ada yang pernah beli ni tak..?

With Love,
Aini



Makan di restaurant Chef Zubir


Assalamualaikum

Pernah cuba mana-mana restaurant Chef Zubir tak? Aini pernah cuba Restaurant D'Grill di Bangi. Memang sedap makanan dia. Mahal tapi berbaloi harganya dengan masakan dia yang sedap tu. Tapi tak tahu kenapa D'Grill sana tutup. Nasib baik sempat rasa.

D'global Cuisin pun milik Chef Zubir juga. Tak sangka dia buka restaurant di Puncak Alam ni. Maklumlah Puncak Alam ni betul² di puncak dan tak ada apa sangat kedai mewah kat sini sejak tahun 2006. 

Tapi sejak adanya Eco World dan Eco Gradeur di Puncak Alam dah naik maju maka banyak la restaurant, baker shop yang agak terkenal buka di sini. Mostly ada juga beberapa artis beli rumah Eco World di Puncak Alam.

Pada malam 1 Januari 2022, asalnya nak makan malam di kedai makan KEDUA (nama kedai makan tu) tapi padat ramai orang. Covid duk ada lg ni malas nk sumbat dalam tu. So makan di Kofee Bereu tu ada seat. Dah nak order masa tu tapi nasib baik waitress ni jujur la ckp makanan akan dapat lambat sbb yg duduk lama dalam kedai pun tak dapat makanan lagi. So Aini teringat restaurant Chef Zubir ada buka di kawasan Eco Grandeur.. pi la cari pusing bangunan sebelah nampaklah restaurant tu.

Tak ramai orang dan nampak cosy sangat. Mama Aini pun ok je dia kata sedap mata memandang.

Bila buka menu harga dia mahal la juga tapi hubby nak belanja. Aini & hubby je yang order makanan. 
Mama Aini masih kenyang lagi tapi dia nak rasa dish kitorang.

We ordered 2 main dish and 2 desserts.

Aisyah nak selfie dulu


Restaurant 2 tingkat
Hubby and my mama

Kitchen and Beverage
Ada 2 family sambut birthday malam tu.


Bali fried rice

Spageeti Carbonara
Sedap tak muak

Pitasschio
Biskut dia rasa macam biskut makmur


Chocolate fudge

Upper view..cantik sangat

Total makanan dan air semua RM120+.. Kira ok la kan..? Mahal tapi berbaloi sebab makanan dia sangat superb.

Instagram: 


With Love,
Aini

Kembali pada design lama

Assalamualaikum.

Aini banyak hutang dengan readers kan..? hehe sorry..
Nak update blog ni kene ada mood.
Mungkin sebab I need new look but with the new looks is back to old template.
Mungkin Aini serasi dengan design blogspot kot.
Senang nak set.

Masa nak pilih design baru susah nak cari yang berkenan.
Bila nak yang ini tapi ada yang kita tak nak dalam tu pastu tak boleh buang plak tu.
Terus hilang mood.
So i guess this is it..

Aini harap blog Aini tak membosankan you all untuk singgah sini.
I try to be active blogging back like are I used to before the day I started blogging.
Ada rasa macam nk buat 2 blogs tapi tengok lah macam mana..
Blog ni pun tak terhandle ni kan nak dua plak ya..Haha

Hari ni tak busy sangat di bengkel..
Kereta banyak cuma customer tak kerap datang..
Banyak left and go..
Ada juga beberapa kereta kene banjir hantar ke sini.
Mostly yang mana takde buat insuran banjir la.

Ada satu ni enjin kene tukar baru 
Sebab dia on enjin masa air masuk dalam
Memang terus out la.
So melayang la rm5k..tapi customer ni cool je bayar.
Tu baru deposit ya.. hahaha
Ada banyak benda nak kene pasang itu ini..
Maklumlah kalau dah banjir banyak la air masuk sana sini kalau on enjin.
Dekat 3 minggu dah kereta ni kt bengkel..
Hari-hari Aini mengadap muka kereta depan Aini ni..Hahaha






Surah AL – KAUTHSAR

Surah AL – KAUTHSAR


Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkah dan bermaksud sungai di syurga.Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w. kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-

1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa, mudah-mudahan Allah s.w.t. makbulkan doa kita.

2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher, Insya’allah hilang dahaga.

3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal,bengkak,sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x,mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.

5)Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.

6) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.

7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x,Allah s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.

Sumber : khazinatulasrar