Adpost

Sep 28, 2021

Rahsia besar cili hijau

 

Tahukah anda cili hijau juga mempunyai manfaat untuk kesihatan badan.
Ini kerana, cili hijau kaya dengan zat.

Dr Harsh Vardhan berkongsi kepentingan cili hijau yang boleh dijadikan sebagai satu bahan diet.
Cili hijau kaya dengan pelbagai nutrisi termasuk lebih enam kali ganda vitramin C 
yang terdapat dalam buah oren.

Ia juga memberi kita vitamin A, B2, B6, niasin dan folate yang penting dalam tubuh badan.


Kenapa cili hijau penting dalam diet seharian?


 Kaya dengan fiber yang penting untuk sistem penghadaman sihat.

Membantu melicinkan kulit kerana ia kaya dengan vitramin C dan E.

Mempunyai kandungan air yang tinggi dan tanpa kalori, sekaligus menjadikan ia pilihan sihat kepada mereka yang ingin turunkan berat badan. Ia juga meningkatkan metabolisme dan mempercepatkan proses pengurangan berat badan.

Kaya dengan beta seperti karotena, antioksida dan 'endorrphins' yang membantu menjaga kesihatan jantung.

Penggunaan cili hijau yang kerap boleh menyeimbangkan tahap gula dalam darah dengan mengawal tahap insulin.

Dapat membantu meningkatkan imuniti dalam badan.

Kandungan vitamin K dalam cili hijau mampu mengurangkan risiko Osteoporisis dan pendarahan serius jika tercedera.

- Sumber: Mstar -


Jadi kita rajin-rajin makan cili hijau ya..
Memang ada cili hijau yang pedas dan ada juga yang tak pedas langsung.

Ada kawan IG Aini dari Australia.. anak umur 3 tahun boleh makan cili hijau macam tu je..
rupanya yang tu jenis tak pedas punya.. 

So lets eat green chili people.. 

With Love,
Aini



Bercuti di Melaka

 Assalamualaikum..

Dapat announce tak lama lagi Melaka akan dibuka untuk pelancong..
Boleh la cuti2 Malaysia kan..??



Tapi seperti biasa kita ikut norma baharu ya..
Jaga SOP dan jaga diri.. 😘
Klau nampak crowd tu jangan la pi.. tunggu bila tak ramai sangat leh la pi ya...

Aini bukan orang utara suka ckp pi pi ni.. dah terikut hubby ler ni..
Dia org KL tapi parents dia orang utara so apa dia cakap kat Aini bahasa Utara ni kadang2 Aini tak faham
walaupun dh 11 tahun kawin..hahaha.. 

Ok..Aini nk suggest you all try stay kat Hotel ni..
Leh baca post Aini ni klau nak tengok rupa hotel dia..

Harga dia sekarang Aini tengok consider murah lah.. 
Takyah tunggu cuti sekolah pun ok..
Mungkin boleh pi Jumaat sampai Ahad..
Nak pi Melaka pun takdelah jauh mana kan..??

Aini ni klau dah leh rentas negeri ni 
1st things 1st Aini nak pi Penang or Langkawi..

Mungkin pi Penang dulu sebab nak jumpa aunty hubby kat sana..
Dia tak pernah jumpa Aisyah lg..

Ok nnati kite sambung topik lain pula..

With Love,
Aini

Sep 24, 2021

Nak kurus dengan COCOFFe..?

Double S Cocoffe


Kenapa menggunakan bahan berasas green coffee dan pure koko??
Green coffee adalah kopi muda yang tidak dipanggang yang sangat popular untuk menurunkan berat badan kerana  memiliki jumlah asam klorogenat yang tinggi berbanding kopi yang dipanggang.

Campuran pure koko pula adalah untuk mendatang hasil kombinasi yang lebih sedap dan enak di samping membawa manfaat koko ke dalam minuman popular ini.

Apakah khasiat Double SS??

Menurunkan berat badan
‍Menurunkan darah tinggi
‍Meningkatkan tenaga / mood / emosi
‍Merupakan antioksidan
Penemuan Mei 2017 melalui kajian klinikal, membantu mengawal gusi dari rosak
‍Melambatkan proses penuaan
‍Makanan lengkap dan seimbang
‍Baik untuk jantung
‍Menghalang jerawat dan parut
‍Baik untuk kulit


Berminat dan ingin mencuba boleh Whatsapp Aini untuk order.
012-3004324

With Love,
Aini


Decor meja/bilik pejabat

 Assalamualaikum..

Salam Jumaat..

Hari ni tiba2 rasa nk deco skit meja office kite.. mentang 1 bilik ni kita yg punya apa lagi nak deco2 la bagi sedap mata memandang walaupun kerja di bengkel kereta.. hehe

Klau tempat kerja lama memang macam2 Aini deco kt bilik tu siap letak sticker wall paper bentuk sticker lagi mcm gmbr kat bawah ni.


Percaya atau tidak.. Bos Aini suka.. Bos lelaki tau..
Pastu CEO lelaki jugak.. dia siap tanya cantik la beli katne..
Supporting kan..?
Sayang dah tak kerja sana dah sejak ditukar kerajaan tahun 2018.
Klau tak mesti Aini masih lagi kerja sana.. hampir 10 tahun kerja sana..huhu

Ok back to the topic.. 
Macam sekarang Aini kerja di bengkel kereta. 
Yang mana belum tengok keadaan ofis Aini boleh tengok Kerja tempat baru.

Dinding dah biru so Aini nak buat kontra main dengan warna putih.

main items warna putih


White frame and green plant.. 
bunga pink x kot..mcm tak sesuai plak dengan concept bengkel kereta..haha



Meja Aini warna nude masih nmpk cerahla.. 
cantik juga letak green plant lekat kt dinding kan?


Ok ni a few design yang Aini berkenan.. cantik juga kan..?






Dengan google image leh bantu kite untuk dapatkan idea nak deco office table kite..

Meja kerja you all macam mana..?

til then..

With Love,
Aini

Sep 23, 2021

Zikir untuk mendapat zuriat

Assalamualaikum


Zikir-zikir Mustajab Yang Boleh Diamalkan Untuk Mendapat Zuriat


🌸1. Ya Khaliq (Baca 100x sehari)
Maha Pencipta

🌸2. Ya Bari’ (Baca 100x sehari)
Maha Perancang

🌸3. Ya Musau-wir (Baca 100x sehari)
Maha Pembentuk

🌸4. Ya Razzaq (Baca 100x sehari)
Maha Pemberi Rezeki

🌸5. Ya Fatah (Baca 100x sehari)
Maha Pembuka

🌸6. Ya Karim (Baca 100x sehari)
Maha Pemurah

🌸7. Ya Allah (Baca 100x sehari)

Semoga niat, doa dan usaha dimakbulkan. Aamiin..

Siapa yang berdoa, pasti Allah akan makbulkan. Samada cepat atau lambat, jgn pernah pertikaikan perancanganNya..

Apa Yg penting ..Ikhtiar 😊

Sep 15, 2021

Wordless Wednesday

 


Totally WORDLESS..Hahaha

With Love,
Aini

Kebas tangan

 Assalamualaikum..

Lately ni tangan Aini kerap kebas. Ada juga punca daripada kita salah tidur. Ada juga kemungkinan Sindrom Carpal Tunnel tu Aini dapat info dari Mr.Google.. 

Apa itu Sindrom Carpal Tunnel??

Sindrom Carpal tunnel ini disebabkan oleh pemampatan saraf median pada
bahagian Carpal tunnel.
Carpal tunnel adalah satu laluan sempit yang berada pada bahagian depan
pergelangan tangan anda.
Apabila anda mengalami sindrom ini,
ia akan menyebabkan rasa kesemutan dan kebas pada tangan anda.



Pekerjaan yang berisiko untuk mendapat penyakit ini antaranya adalah:

Mereka yang kerap menulis
(banyak membabitkan pergerakan tangan yang berulang) seperti guru, penulis, pekerja kilang buatan dan kerani pejabat.


  •  Mereka yang kerap menaip di komputer
  • (banyak memberi tekanan kepada bahagian bawah tapak tangan) seperti editor, pereka grafik dan atlet sukan elektronik.
Setiap kali tangan Aini duk kebas camtu yang penyelamatnya hubby Aini.
Dia akan fix tulang kt pergelangan tangan Aini.. Memang sakit tapi lepas tu dh lega.

Hubby Aini ada belajar dari kawan dia sikit untuk rawat tulang macam orang cina selalu buat tit tar treatment. Dia boleh betulkan balik tulang yang mana ada lari sikit macam terkehel ke apa.. Memang lega la.. 

Kalau pi kedai kawan dia mau lbih Rm200 kene..
Kalau pernah dengar nama orang ni mesti kenal Master Chris Leong.
Kawan hubby Aini kerja dengan Master ni. 
He is the only Malay guy who has almost the same level as Master Chris Leong.
Sekarang ni ramai anak murid belajar dengan kawan hubby ni.

Boleh tengok review di FB Master Chris Leong

Ada kenalan yang ada masalah tulang yg berbulan2 atau bertahun tak pulih boleh jumpa Master ni atau pi kedai dia di Setia Alam.

Dah lari topik Aini..haha

With Love,
Aini

Sep 10, 2021

Dapat rehat lama.. Salam Jumaat

 Assalamualaikum..



Salam Jumaat semua..

Hari ni buat kali pertama Aini dapat rehat lama di tempat kerja baru Aini ni..
Start 1230pm - 2.30pm ( dah sama waktu kerja kerajaan plak )
Bukan apa sebab covid ni dah lama kawasan rumah Aini (Puncak Alam) tak buka untuk solat jumaat disebabkan kes semakin naik. 
Baru hari ni officially boleh solat jumaat tapi ada hadnya.. kene daftar nama (1st come 1st serve).

So 1230pm Aini balik rumah sebab dah dekat sangat. Budak2 kat bengkel ni taknak Aini stay kt kedai dia kata bahaya.. 

Yelah kawasan bengkel kereta ni kawasan perindustrian dan penuh dengan orang2 luar kiri kanan. Klau jadi apa2 bukannya org leh dengar pun. 

Bila semua dah keluar bengkel akan tutup.

Balik rumah nampak la Aisyah tgh sedap menyusu kt sofa depan dengan cousin dia tengah bermain. 
Happy dia nampak mama dia tapi balik kejap jelah.. kul 2 dah start gerak balik ke bengkel.

Tupun Aisyah dh mula nangis.. Aini rasa tak sampai hati nak tinggalkan dia.
Hubby baru nak suapkan Aisyah lunch, so hubby kata xpe gerak je nanti dia ok.
Aini senyum and bye2 kat aisyah.

Dah sampai bengkel dah..
miss her already..

With love,
Aini


Sep 4, 2021

Surat berantai.. Sape punya ni..?

 Assalamualaikum..

Hujung bulan Jun 2021,
group whatsapp taman lorong rumah Aini terima surat yang tak dikenalpasti daripada mana. 
Dorang text dalam group tanya sape kenal nama org ni
tapi alamat rumah dia adalah dia punya cuma nama tu dia xtau.

Ramai reply xde sape ada nama yg ada di surat tu. So dia simpan je lah. 
Bulan Ogos datang balik.
Terima surat yang sama dari nombor rumah lain plak tapi lorong yang sama.
Bulan Ogos ada 2 surat terima dari 2 rumah.
masing2 duk kecoh dlm group whatsapp tu xtau sape punya.

Ada sorang ni buka juga la nak tau apa bende sebab tebal skit.
Bila buka ada kertas resit dan getah rambut warna warni kecik tu.
Sorang lagi yg terima pun buka juga dapat bende yang sama.

Masing2 dah cuak..Aini baca je tak respond pun.
End up Aini respond gak la.
Aini jawab better jangan guna dan better buang je.
Kita xtau kot ada bende pelik2 dorang bagi ni..
Masing2 pun setuju dan sependapat dengan Aini.

Ni gambar yang dorang terima surat tu. 
Tulisan sama.
Cuma tak berapa jelas dari company mana klau tak leh Aini tengok.
Aini suka tengok latar belakang syarikat.
just incase betul ke tak dan nk tengok ada tak org kata ni spam ke apa kan?




Aini tutup nama dan nombor rumah just for safety.



Sape pernah dapat surat macam ni..?
Kalau tengok betul2 nampak dari Cyberjaya.
Cuma nama company tak jelas sangat.

Tapi getah rambut tu dari M.Mosselle..mungkin la dia sponsor company tu sebab
surat bawah sekali ada mention Distribute for.

Cuma tak tau apa tujuan hantar surat tu.

I'm just curious that's all..

With Love,
Aini


Sep 2, 2021

Hi September

 


Assalamualaikum,

Hari ni baru nk update month of September.
Bulan ni birthday adik kesayangan Aini.
Nak masuk 34 tahun dh pada 22hb ni.
Rasa tua dah but my dad said "no you are still young." hehe

Sejak bulan lepas Aini duk survey nk beli hadiah untuk adik. 
Hadiah surprise terus hantar ke rumah dia.

Mula2 ingat nak belikan dia knit sweater cantik.

Pastu ingat nk beli flower bouquet but with balloon..

Pastu xtau mana nk beli..hehe

Better buy something leh pakai lama 
or
beli surprise baloon sbb dia tak penah dapat macam tu.

Selalu dapat bunga dari hubby dia je.

What do you guys think..?

With Love,
Aini