Pages

Followers

Selamat Hari Raya - Cuti Raya Seminggu

Assalamualaikum,

Mesti ramai dah mula balik kampungkan..?
Tengok berita semalam.. Fb jalan dah mula sesak..
Aini doakan sesiapa yang on the way balik kampung tu selamat sampai ke destinasi ya.

Aini masih bekerja lagi hari ni.. tak ambik cuti pun sebab halfday je
So mungkin bertolak lepas sahur esok..
Harap bertahan la nak hadap jam nanti..

Balik Tronoh, Perak je.. tak jauh mana pun.. 
Tapi kalau dah terlalu jam sangat leh makan lebih 3jam

Semalam baca FB kawan dia balik Taiping, Perak
Gerak 1.30ptg sampai 6.30ptg, tupun dia balik ikut jalan dalam.
Kalau highway entah sampai kul berapa..

Raya tahun ni mesti meriahkan sebab semua boleh balik kampung..
Walau apapun harap semuanya jaga diri masing..
kita masih belum bebas dari Covid19 ni..

Yang ada baby newborn tolong jangan bagi orang cium2 ya.. sian baby tu.
Geram memang la geram..tapi fikirkan lah..
Banyak berlaku baby masuk ICU disebabkan orang cium2 baby tu je..

Aini akan bercuti di kampung seminggu..
Dan seminggu tu lah blog Aini akan bercuti juga..
Bukan apa sana line susah nak dapat line clear..kejap ada kejap takde..
Bila buka je asyik loading tanpa henti sampai kita jadi fedup.
Kalau nak buat draft dulu leh la..
Dah balik rumah nanti leh lah update banyok2..
Nanti penuh la reading list banyak keluar nama Aini nnt..haha..takdelah gurau je..

Aini ucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin..
Mohon maaf sekiranya apa yang ditulis dalam blog ni ada yang terguris atau tersentuh hati you all

Terima kasih banyak kerana sudi follow dan komen blog mama Aisyah
Selamat Hari Raya semua..


Aisyah sebut R tak jelas.. R jadi L so bunyinya
Selamat Hali Laya..
Haha


With Love,
Aini

Baru nak berbuka di luar

 Assalamualaikum.

Sebenarnya Aini tak berbuka bersama family lagi ni.
Plan nak berbuka diluar ni Sabtu ni.. 30hb April 2022..

Dah hujung-hujung bulan puasa..
Taknak makan di tempat restaurant sebab ruang kecil dan akan sempit

Maka hubby Aini cadang makan di SACC sebabnya ada pelbagai jenis buffet terutama dessert..haha
Aini & adik hantu dessert.
Ni sebab ada baby so kami makan di sana dan suami ada jumpa tempat yg port sesuai..
Tak dekat dengan orang-orang yang lalu lalang dan tak dekat dengan buffet.


Sempat lagi ni kalau nak booking tapi harap ada kosong lagi la..
Plan nak makan Sabtu lepas tapi dah penuh..
Kira Sabtu ni last day SACC Ramadan.

Klau nak berbuka di sana try la contact ya..
Harap you all dapat la.. sana cepat penuh..huhu

With Love,
Aini






Wordless Wednesday - Aisyah and her dinosaur

Aisyah panggil Aini untuk cari dinosaur costume.
Aini pun tak ingat mana lah Aini simpan sebab masa mula-mula dapat ni Aisyah takut.
Dapat hadiah dari sepupu Aini yang kini menetap di Singapore.
Dia tahu Aisyah suka Dinosaur.

Aisyah: Mama..Aisyah nak pegang dinosaur boleh.. (sambil tunjuk gaya pegang tali)
Aini: pegang dinosaur
(sambil garu kepala, tak tahu dinosaur mana satu sebab dinosaur dia punya lah banyak)
Aisyah pun tunjuk la gaya dia tu, baru lah Aini ingat yang mana satu

Aini i stor takde, pi bilik belakang rupanya dalam box

So bila bagi Aisyah pakai tak sampai 5 minit dia buat muka..

Aisyah: Mama tak nakkkkkk...
Aini : Tadi kan Aisyah nak pakai..
Aisyah: Taknakkkk Aisyah atutttt..



Sempat lah snap gambar dia dengan muka moody sebab takut..Haha


Aini panggil dia "Aisyah senyum kejap je mama nak ambik gambar pastu bukak la ya"
Terus dia senyum.. haha

Ok.. hari tu Aini 1st time menang Give Away from Eksplorasilea
Thank you so much.
Boleh la nak makan sup ke maggi ke taruk dalam tu..
baru ada gaya macam orang Korea makan..hehe


Wiht love,
Aini

 

Dapat duit raya koyak

Assalamualaikum..

Ramai yang masih lagi mencari untuk tukar duit raya kan..?
Kalau sekarang agak susah nak dapat duit yang baru.. 
Recycle je smuanya.. nak buat camne.

Cuma yang terkilannya semalam masa tengah kira2 duit di rumah nak asingkan jumlah permintaan mama and adik Aini..dapat yang ada koyak terus dan ada yang ditampal dengan tape.

Aini tak kisah duit recycle.. 
Still boleh guna tapi jangan la bagi yang koyak rabak..

Fikir malas nk ke bank untuk tukar.. 
Buang masa.. dah la beratur lama kan..

Nasib baik la dapat ganti duit dari dompet Aini and hubby..
Ada 2 keping duit kotor sangat xleh hilang pun bagi juga..


3 Jam tunggu dapat duit koyak


Jumpa article ni.. orang tunggu bank 3jam.. dapat duit macam Aini ler..
Nasib la badan.. 
You all ada kene macam Aini tak..?


With Love,
Aini

JuZabakes Almond London

Assalamualaikum..

Maaf sekali lagi lama tak updae blog..
Busy dengan tempahan Almond London..

Asalnya Aini memang tak open order sebab sibuk dengan hal lain.
Tiba-tiba ada regular customer tanya, tak buat Almond London ke..?
Kita pun faham masing-masing nak beli kuih raya untuk dibawa ke kampung. 
Nampak meriah la kan dengan pelbagai jenis kuih raya di Aidilfitri.

Aini discuss dengan adik Aini nak buat ke..
So kami pun ok lah..untuk dia buat la.. 
Customer ni nak 3 balang.

Adik Aini masih dalam pantang..
So Aini buat sorang dan dibantu oleh mama Aini.
Yang buat biskut dia renyah skit.
Chocolate tu Aini buat seorang.
Dapat siap dalam 2 hari.

Almond London Aini lain dari yang lain.
Alhamdulillah ramai sambutan.

Dalam tempoh 2 minggu ramai pula yang order dengan kami.
Rezeki..syukur Alhamdulillah.

Jom tengok gambar

Ready to deliver

JuZabakes Almond London

Gambar ni Aisyah yang tangkap.
merangkap assistant mama jadi tukang foto..hehe
Banyak dia tangkap yang ni je paling cun.

Aini akan open order untuk raya haji nanti.
Kalau nak order leh tunggu Aini update ya..

Kalau sudi boleh follow Ig JuzaBakes

Baru start tahun lepas..
dah lama kami menyepi diatas urusan peribadi..

Kini kami kembali lagi dan akan update benda baru.

See you next entry







 

10 Malam Terakhir

10 Malam Terakhir



Selepas solat Isyak, terus laksanakan ikut urutan di bawah👇

1. Solat Sunat Ba'diyah Isyak 4 rakaat. ( 1 rakaat bersamaan dengan 30,000 rakaat. 4 rakaat solat bersamaan dengan 120,000 rakaat)

2. Teraweh 

3. Solat Taubat

4. Solat Tahajud (boleh dibuat awal jika risau tak sempat tahajud di sepertiga malam. Jika dah tahajud, dan terjaga lagi 3@4pagi, boleh buat tahajud lagi dan tak perlu witir. Tahajud di sepertiga malam lebih afdhal)

5. Solat Witir

6. Istighfar 100x (Allah akan kurniakan hujan, harta, anak pinak, kebun-kebun yang mengalir sungai-sungai. Tafsirannya adalah rezki yang mengalir tak putus-putus.

7. Selawat 100x ( 1x Selawat, Allah Selawat 10x bermaksud 10 rahmat diturunkan ke atasnya dan malaikat memohon keampunan untuknya sebanyak 10x, 100x = 1000x)

8. AlMulk 1x (Fadhilatnya terselamat dari siksa kubur)

9. AlWaqiah 1x (Tidak akan miskin selamanya)

10. Baca Quran dan Makna ( Pahala 1 huruf = 10 pahala. Baca Alif, Lam, Mim = 30 pahala)

11. Sedekah Duit/Infak/Wakaf ( Rezeki digandakan hingga 700 kali ganda)
Pilihan
a) Transfer ke akaun penerima seperti sedekah pada mak, ayah, adik beradik, saudara mara, orang miskin, anak yatim atau sesiapa saja asalkan dibuat pada waktu malam.
b) Jika tiada akaun transfer, masukkan duit dalam sampul dan masukkan dalam peti surat penerima pada malam yang sama. Maklumkan padanya melalui wasap. Paling dekat sedekah untuk jiran tetangga atau anak-anak jiran serendah RM1. Tidak mengapa sedikit asalkan penuh ikhlas. RM1 x 30 Hari x fadilat 1000 bulan = Rm30,000). Ini jika Rm1. Jika RM10? Jika RM100? 
c) Infak atau wakaf surau, masjid, pam air boleh 

Serantau Muslim tidak ambil 1 sen pun keuntungan dari sedekah anda.
Semuanya disalurkan 100%

12. Zikir 
a) Subhanallah 100x (Ganjaran separuh timbangan)
b) Alhamdulillah 100x ( Ganjaran Seluruh Timbangan)
c) Allahu Akbar 100x (Ganjaran memenuhi langit dan bumi)
d) Laa ilaaha illallah (Wajib Syurga baginya)
e) Subhanallahi wabihamdih, Subhanallahil aziimi 100x ( Beratkan timbangan Mizan di akhirat dan 124,000 kebaikan akan dituliskan)
f) Laahaulawalaa Quwwata illa billahil aliyyil aziim 100x ( Seperti menanam tanaman di Syurga  untuk yang membacanya)
g) Laa ilaha illallah al malikul haqqul mubin 100x ( Rezeki mengalir deras)
h) Laa ilaaha illa anta subhaanaka inni kuntum minazzoolimin 100x ( Allah akan keluarkan kesusahan dari hidup kita)
i) Hasbunallah wanikmal waqeel, nikmal maula wanikmannasir 100x ( Pergantungan kepada Allah = Tawakkal = Allah akan berikan rezki yang tidak disangka-sangka)

13. Sedekah al fatihah 
Untuk diri sendiri 1x
Untuk Suami/Isteri 1x
Untuk Ibu 1x
Untuk Ayah 1x
Untuk Seluruh Umat Islam sama Ada yg masih hidup atau yg telah meninggal dunia 1x ( Bayangkan kita sedekah hanya bacaan alfatihah tetapi kepada jutaan penduduk Islam dunia selama 84tahun)

14. Ayat Qursi 3x ( Merupakan ayat Allah paling Agung dan syaitan tidak dapat menghampiri hingga pagi)

15. At Takatsur 10x ( Bacaan 1 surah seperti membaca 1000 ayat Al-Quran)

16. Al Ikhlas 39x
Niatkan setiap 10x utk bina Syurga mak, ayah dan diri sendiri dan setiap 3x untuk pahala seperti khatam al Quran buat mak, ayah dan diri sendiri
( 10x baca = Allah bina sebuah mahligai di Syurga)
(3x baca umpama khatam 1 Quran)

17. Zikir Ya Ghani, Ya Mughni, Ya Razzaq, Ya Fattah 100x 

18. Baca Doa Khas Malam Lailatul Qadar

19. Doa apa saja yang dihajatkan

20. Dengar 1 majlis Ilmu (5-10 minit atau lebih) Majlis ilmu adalah taman Syurga walaupun didalam kaca tv atau youtube. Malaikat menghamparkan sayap bagi mereka yang menuntut ilmu hingga ke langit dunia. Jika ilmu itu diamalkan dan disebarkan akan menjadi pahala yang berterusan walaupun telah meninggal dunia.

Bilangan zikir 100x hanya cadangan. Boleh buat setakat yang mampu. Jika dilebihkan lebih baik.
Pastikan di usahakan buat sebelum tidur setiap malam selama 10 malam terakhir ini. InshaaAllah tiada pilihan lain melainkan setiap amalan kita akan jatuh juga pada malam Lailatul Qadar.

Bayangkan jika kita selesai 20 tasking ni umpama kita melaksanakan 20 tasking ni selama 1000 bulan = 84 tahun tanpa henti. Sebarkan pada keluarga, jiran, saudara mara dan sahabat2 yang anda sayang. Semoga segala amalan mengalir untuk sesiapa yang menyebarkan kebaikan tanpa mengurangkan pahala orang yang melaksanakannya. Allahumma aameen ☺️

Shopping Raya di Sogo

Assalamualaikum..

Dekat seminggu Aini tak update blog.. 
I was super busy.. nak dekat raya ni byk keje nak disiapkan..
Nanti nak cuti seminggu terus..haha..

Aini pi Sogo KL hari Ahad. Confirm akan ramai orang kan..
Plan nak pi pagi sebab di Sogo buka kul 9pagi.. End up keluar lambat juga..
Biasa la kalau ada anak kecil ni.. 

Sampai parking ngam2 pula dapat sebelah pintu masuk Sogo di basement.
Nak pi level kanak-kanak, Ya Allah punya la sesak so Aini tak pi langsung la..
Masa naik escalator terus nampak kedai Poplook.. aim kat baju budak.
Cantik sangat.. belek2 jumpa satu ni warna ocean blue. 
Poplook harga dia agak mahal hampir RM200 tapi hubby dah berkenan sangat so ambik la
Ambik besar skit Aisyah leh pakai lama..

Nak cari untuk Aini di Poplook takde langsung so Aini pusing2 la cari warna ocean blue juga.
Dan hubby juga la jumpa,, cantik sangat classic.. tengah offer so Aini pun grab.

Lepas tu naik la atas, book meja makan untuk berbuka.
Nak berbuka di rumah takut tak sempat.
Mulanya nak berbuka di Fish Manhattan tapi menu dia totally lain.
Menu yang Aini selalu order dah takde dan Aini hubby frust gak la so makan tempat lain.
Makan di Chicken Rice Shop je.


Waterfall dalam Sogo (foodcourt)

    

Tengok la Aisyah ni.. pantang nampak camera.
Kalau tak pakai mask tu ada je buat muka kelakar..

" ok good mama.. Like this.."

Aisyah tak puasa.. Mama Abah tengok je la Aisyah makan ya
Aini siap bawak bekal roti telur mayo untuk dia.. kenyang skit.

Leka tengok fountain

Berakhir shopping selepas berbuka puasa.
Baju untuk hubby takde yang dia berkenan.
Jadi hubby kata nanti dia shopping sendiri sebab ofis dia dekat dengan PKNS.
Sama macam tahun lepas la.. dia shopping sendiri gak..

Hari Selasa baru ni.. Nudzul Quran
Berbuka puasa dengan ofis mate and Boss di Bukit Jelutong
Makan buffet.. Selalu Aini akan banyak kali bangun duduk ambil makanan
Tapi entah kenapa selera nafsu tu tak kuat..hahaha
Aini makan nasi beriani dan kuih n buah je
Makan daging kambing pun sebanyak 1 senduk nasi je..skit kan..?
Tak nak bangun pi cari makan sup ke, dessert banyak ke..memang takde
Kalau nak bandingkan boss dan staff lain penuh satu meja dengan macam2 makanan..
Habis pulak tu..

Selepas makan Aini hubby decide nak turun ke Jaya Grocer
Beli barang skit-skit lepas tu balik.
Jam pada masa tu 9mlm

Gambar menunggu hubby bawak kereta berhenti depan Jaya Grocer


Ok see you next entry..

With Love,
Aini

Menghayati Peristiwa Nuzul Al-Quran


Nuzul al-Quran merupakan peristiwa penting yang memperlihatkan keagungan dan mukjizat baginda Rasulullah S.A.W
Memperingati peristiwa Nuzul Al-Quran bukanlah sekadar mengetahui sejarah dan tarikh penurunannya. Bahkan, apa yang lebih penting adalah menginsafi matlamat ia diturunkan dan melaksanakannya.
Al-Quran merupakan  satu-satunya kita yang kekal terpelihara sehingga kini. Allah tidak menjadikan sebarang jaminan kepada kitab Taurat dan Injil, lalu ia diubahsuai oleh manusia. Tetapi Allah telah menjamin Al-Quran ini terpelihara hingga hari kiamat. 
Pun begitu, Al-Quran bukan hanya untuk disimpan sebagai perhiasan dinding atau dalam almari serta bukan juga sebagai selingan ketika sunyi atau menghadapi gangguan makhluk halus. 
Sebaliknya, Al-Quran adalah panduan harian kita, yang membimbing kita dalam menghadapi masalah dan cabaran kehidupan kita. Bahkan sebagai panduan hidup bermasyarakat dan bernegara. Barulah kita benar-benar menghargai Al-Quran dan memahami tujuan ia diturunkan oleh Allah SWT.
Semoga pada tahun ini kita terus menghayati peristiwa yang bersejarah ini.
Salam Nuzul Al-Quran.
With Love,
Aini

Sahur simple je

Happy weekend you all..

Ada ambik sambung cuti tak sampai ke Selasa ni.. Aini tak cuti.. nak jimat untuk cuti raya dan cuti -cuti Malaysia.. Kalau ada lah..hehehe

Image: google

Pagi tadi bangun sahur Aini tak rasa nak makan nasi berlauk. 
Hanya mama dan hubby je makan nasi.
Aini makan telur halfcook bersama sekeping roti gardiner..
Letak kicap skit [atsu koyak2 roti tu letak dalam telur halfcook gaul sebati pastu ngap..
Sedapnyaa.. Eh sorry puasa la.. Hehe

Aini pula akan minum air XS Perfect sekali untuk sentiasa rasa kenyang.
2minggu Aini puasa ni, berat badan turun hampir 3kg.

Kalau Aini makan dengan berdisiplin, tak ikut nafsu sangat memang banyk turun. 
Mau 5kg leh turun tapi takpe janji ada turun.

Selepas minum XS Perfect memang membantu untul membuang toxin dalam badan.
Boleh baca entry XS Perfect

Hari ni Aini kerja halfday..
Esok baru nak shopping raya..hehe..

Selamat erhujung minggu..

With Love,
Aini

Bukan kali pertama tapi kali kedua

Assalamualaikum,

Baru-baru ni boss update di FB pasal perbuatan manusia yang suka buat benda syirik.
Ia berlaku tempat Aini bekerja.
Bengkel kereta yang non-stop orang datang untuk buat penyelenggaran/servis kereta.
Budak-budak sini buat kerja memang jujur dan ikhlas.
Itu apa yang Aini nampak dorang buat kerja sepanjang Aini kerja hampir setahun.

Ya, pada mulanya Aini tak percaya sebab dorang pun tak pernah cerita pada Aini.
Yelah buat apa nak buka cerita kalau benda ni dah lepas kan..?
Tapi kali ni, mungkin disebabkan boss Aini dah tak tahan maka dia post juga di FB.
Berkemungkinan orang tu juga ada follow FB boss atau pun mungkin sebagai stalker.

Benda ni rupanya dah berlaku sebelumnya bulan puasa.
Ada customer bagi tau staff dia lalu depan kedai nampak tutup..
Padahal bengkel ni sentiasa buka kecuali hari ahad.
Dan customer lalu di waktu hampir tengah hari.. So what you guys expect..?

Ada juga manusia yang masih guna benda-benda syirik ni kan..?
Walaupun dah zaman modern tapi kalau manusia ni masih percaya pada bomoh memang akan sanggup buat apa saje. Takboleh nak tengoko member ni berjaya dalam bisnes.

Sejak Aini kerja sini Aini sentiasa buka surah Ayat Kursi, Zikir berjam2.. Surah Ruqyah dll..
Boss macam dapat tahu siapa cuma dia hanya berdiam diri dan tak bagi tahu sape2..
Semoga Allah lindungi kami semua.









P/s: Sekarang dan boleh solat jumaat selalu Aini akan duk sorang2 dalam bengkel. tapi dah dengar cerita ni takut la pula..huhu

With Love,
Aini

Salam Jumaat - Fajr Salaah (prayer

 



IMAGINE! It's 5 AM in the morning... you can smell something burning... you realize that the house is on fire... what do you do? Will you evacuate the house and leave your family to burn?

No! You will do anything to wake them up & take them with you!
So how can you know about the blazing hell fire, wake up for Fajr Salaah (prayer) but don't bother waking up your siblings and parents?? #Think? Act! ðŸ™‚

"O you who have believed, protect yourselves and your families from a Fire whose fuel is people and stones, over which are [appointed] angels, harsh and severe; they do not disobey Allah in what He commands them but do what they are commanded." - Qur'an 66:6 -


With Love,
Aini



N'Amour Premium Edition Eau De Parfurm

Assalamualaikum..

Keluaran produk baru Nurraysa..

Berminat boleh hello Aini..






Hari ini 14 April adalah harga promo.
Boleh beli untuk diri sendiri, anak, mak, makcik, isteri or adik perempuan 
sebagai hadiah sempena Aidilfitri.

Jom grab sementara masih tengah duk offer lagi ni..


With Love,
Aini

Aisyah dan Ice-cream Durian Musang King

Assalamualaikum..

Semalam selepas Isyak, rasa nak makan ice-cream.
Aini saje beli Ice cream Musang King sebab teringin nak rasa dia macam mana.
Mahal juga ya harga dia. RM6.30.. Lagi mahal dari Magnum.

Dialog anak beranak..

Aini        : Aisyah mama nak makan ice-cream lah
Aisyah    : Aisyah nak makan ice cream durian
Aini        : Eh tu mama punya. Aisyah kan ada ice-cream oreo mama beli. Aisyah kan suka..
Aisyah    : Nak ice-cream Du..Ri..Annnnn..
Aini        : Takpe Aisyah share sikit dengan mama ya..?
Aisyah    : Ok.. makan sama-sama
Aini        : Emm yelah.. tapi Aisyah makan la ice-cream Aisyah ya..?
Aisyah    : Ok....

Buka peti ais.. bawak ke depan.
Bagi ice-cream oreo dia boleh kata tak nak pulak.. 
Aisyah capai tangan nak pegang ice-cream durian dengan penuh excited..



Bagi oreo dia mengelak.. Bagi Durian senyum sampai ke telinga


Bukan main seronok dia makan ice-cream durian

Kesimpulannya, Aisyah dapat makan ice-cream durian sampai habis.. Mama Aisyah makan la ice-cream oreo sambil mata tengok Aisyah makan..haha

Dia minta tukar ice-cream.. Aini curi2 rasa pun dia marah..
Aisyah..Aisyah..

Pastu masa nak bagi dia tidur.. dia leh jd hyper lak..
hubby cakap.. tuler bagi dia makan ice-cream malam-malam.. kan dh hyper.. Hahahaha

Bagi Aini ice-cream musang king tu sedap..memang terasa durian dia cuma manis dia kuat..
I cannot..

With Love,
Aini


What A Romantic Animal..


 



"A man and his wife went to the zoo. They found a Monkey who was passionately playing with his female. His wife said to him, "What a romantic animal."
Then, they found a Lion and his Lioness separated from each other; the silent Lion sat alone in his corner as if the Lioness doesn't exist. His wife said to him, "What a sad scene without love."
Her husband then said to her, “Throw that stone at the Lioness and watch.” When she threw the stone at the Lioness, the Lion roared to defend his Lioness, then she was asked to repeat it with the Monkey, the Monkey then jumped up and climbed the tree 🎄 and abandoned his female to save his own skin.
Her husband then told her, “Do not be deceived by what you see as romance in outward show, oftentimes, it is a deceptive appearance just to hide an empty heart; there are others on the contrary who are relaxed, but their hearts are full of sincere love."
Presently, we have so many in the monkey 🙊 shadow, and a few Lion 🦁 nowadays."


So kita takleh nak judge klau couple ni nampak macam tak romantik tak bermakna pasangan ni tak sayang antara satu sama lain.

Macam hubby Aini ni.. dia ni garang, tak romantic tapi hubby Aini sangat penyayang..
Macam singa tu.. Hehehe

Sumber: Facebook

With Love,
Aini


TaiWani’s Dessert

Assalamualaikum..

Sebelum puasa Aini terasa nak makan dessert yang sedap dan benda baru.
Sekali terjumpa la Taiwani's Dessert. Mula-mula ingat makanan non muslim..
Bila Aini buka website dia, rupanya orang melayu yang buat.
Nama owner ni Shazwani. Dia baru je buka bisnes ni tahun lepas tapi tengok sekarang dah jadi famous.
Dengan dessert homemade dia dan lihat gambar-gambar dia memang buat orang terliur.
Kenapa terliur..? Jom tengok gambar dia..


Signature Taro Balls (RM15.90)


TaiFooFah Taro (RM17.90)

Ramadan Special: JellyFig Taro (RM17.90)

Nampak sedap kan..?
Tengah bulan puasa ni leh la kejar order Ramadan Special tu.. 
Takut habis bulan puasa dah takde dh..

Yang paling ramai suka makan dan sedap adalah Singnature Turo dan TaiFooFah Taro.

Nak order boleh klik di bawah ni

Website: TaiWani's Dessert
Instagram : taiwanisdessert

Kalau nak tengok cawangan boleh pi kat Instagram, highlight Agent. Klau takde boleh order online kat website dia..

Aini dah order dah untuk buka puasa hari ni.. Aini order Singnature Turo dan TaiFooFah Taro.
Ni Aini order dari Agent Puncak Alam. Katanya petang sampai ke rumah..Hehe..
Tak sabar nak merasa.. 😄

Aini
With Love,

Macam biasa tetapi bahaya




MACAM BIASA TETAPI BAHAYA

1. Seorang sahabat bertanya : “Berapa gajimu sekarang disini?”, 

Maka dia menjawab: “Cuma RM1200 sahaja”

“La banyak tu sahaja, cukup ker nak hidup di bandar besar nie?”

Sejak saat itu, sahabat kita mula membenci pekerjaan yang dia suka dan bahagia selama ini. Ketika dia meminta dari majikan untuk dinaikkan gaji dan ditolak hingga akhirnya dia diberhentikan kerja dan tiada pendapatan hingga kini. 

2. Ketika undangan seorang saudara dekat kita bertanya: “Wah, makin ramai ya anak kau ya Jemah, tak sempit ka rumah macam nie?”. 

Rumah yang selama ini kita rasa lapang dan bahagia mula rasa sempitnya. 

Kebahagian rumah tanpa hutang kita mula memikirkan untuk beli kediaman yang lebih besar dengan hutang besar yang baru. kita mula hilang rasa bahagia dari kediaman kecil kita.

3. Bapa saudara datang berkunjung untuk melihat adiknya yang baru melahirkan anak kecil: “Dapat hadiah apa kali ini dapat anak baru nie?” “Tak da lah bang” Jawab adiknya pendek sahaja. 

Maka bapa saudara ini berkata; “Takkan lah tak kasi apa apa, pakcik baru hadiahkan makcik kau sempena habis kelas mengaji dengan gelang bunga ketum baru baru nie”.

Bila petang sang suami pulang, sang isteri mula masam muka memikirkan dia tidak beruntung bernikah selama ini, sejak itu mula jadi sensetif dan rasa tidak dihargai. 

Bila sedikit pergaduhan berlaku akhirnya membawa kepada penceraian. 

Dari mana puncanya? 

Dari pertayaan sederhana saudara kita sendiri akhirnya. 

4. Seseorang bertanya kepada pasangan ibubapa yang tua di kampung: “Berapa lama dah anak kau tak balik nie Musalmah?” “dah masuk 3 bulan tak boleh balik nie Rosmah”. 

Maka yang bertanya sambung lagi; “ish anak anak aku balik jer tiap tiap bulan waktu PKP ini. Pandai pandai la diorang cipta alasan dan cari jalan”.

Maka hati ibubapa tua ini menjadi sempit, mula membanding bandingkan anaknya dengan anak tetangganya tadi. 

Dari dia redha selama ini, akhirnya dia mula berasa sedih sebab anak tak hargai dan mula rasa sakit sebab banyak bersedih hati. 

Kawan kawan yang mulia, 

Apa sebenarnya keuntungan yang kita dapat ketika kita bertanyakan persoalan ini?

Jagalah diri dan janganlah mencampuri urusan kehidupan orang lain. Jangan kecilkan dunia orang berdasarkan kacamata kita. 

Kita akan menjadi ejen kerosakkan dimuka bumi ini, tanya diri kita apakah kita sedang menjadi api yang menyalakan sumbu pelita kemusnahan pada orang lainnya. 

Setiap dari kita ada neraca bahagia yang berbeza beza, raikan perbezaan ini kawan kawan

.

.

Sumber : Jom Dakwah


With Love,

Aini

Menu bulan puasa di Rabat, Morrocco

 Assalamualaikum

Tahun 2002 - 2004
Aini sempat menetap di Rabat, Maghribi atau dikenali sebagai negara Morocco.
Tinggal bersama mama Aini sebab pada masa tu mama Aini dapat kerja posting di sana.

Orang putih tak pandai sebut Maghribi sebab tu dorang panggil negara tu Morocco.
Setiap kali jatuh bulan ramadan Aini paling suka dorang punya menu bubur Harira
Kalau di Malaysia famous dengan bubur lambuk.


Harira


Harira adalah jenis bubur juga tapi bukan seperti bubur lambuk yang penuh dengan nasi.
Harira dibuat bersama pelbagai jenis yang dimasak pada waktu yang begitu lama..
Lebih kurang lebih 2 jam baru siap.

Sebab tu kalau di sana, selepas pukul 12tgh dah mula masak untuk berbuka..
Bayangkan berapa jam la berdiri kat dapur tu.. belum lagi dengan menu lain
Tapi makanan mereka memang cukup sedap.

Susah nak cari bubur harira di Malaysia.
Kalau ada pun tarjin tupun Aini pernah rasa susah nak rasa sebiji macam masakan di sana.

Harira


Kalau dilihat cara dekat dalam bubur Harira ni ada
spagetti halus yang dipotong kecil, kacang kuda, carrot, daging, nasi, kacang dal dan lain-lain..
banyak kan..? Dia sedap makan macam tu je ataupun bersama roti cope/bugget seperti gambar pertama.

Tarjin couscous

Setiap kali bulan Ramadan Aini akan ingat bubur Harira ni.
Pernah buat sekali itupun renyah sebab lama nk tunggu siap.
So buat tarjin bersama couscous jelah..hehe
Ni pun makan sejam lebih baru siap..
Mama Aini yang pandai masak..hehe

Waktu berbuka mereka akan dihidang seperti gambar di atas


Meriah kan..?

With Love,
Aini


The Devils Wears Prada

 


Pernah tengok cerita ni..?
Release pada tahun 2006 tapi samapi sekarang Aini masih layan cerita ni
Jalan cerita dia sangat menarik.

Ni buka cerita hantu ya..
Devil ni refer pada boss dia yang selalu bagi pressure pada 2nd PA boss ni..



Andy (Anne Hathaway) is a recent college graduate with big dreams. Upon landing a job at prestigious Runway magazine, she finds herself the assistant to diabolical editor Miranda Priestly (Meryl Streep). Andy questions her ability to survive her grim tour as Miranda's whipping girl without getting scorched.

Tengok lah you wont regret..

With Love,
Aini



20 minit nak habis waktu sahur

 Assalamualaikum..

Aini dah set jam kul 5am.. biasa kau alarm bunyi kul 5..dalam 15minit baru nak bangun.haha

Ntah kenapa semalam aisyah duk kerap jaga plak.. 
Klau kita tido lambat dia pun nak tido lambat.

Aini tengah picit kepala hubby sebab dia pegi site visit dengan panas terik pastu puasa lagi 
Memang tangkap kepala la kene matahari direct.
Rambut baru lepas potong.. lagi la senang sakit kepala walaupun dia pakai topi.

So tengah picit kepala hubby si Aisyah ni pun sibuk gak nak tolong juga..
Aini pun cakap kat dia, "Aisyah picit kaki abah lah" tapi dia tak picit dia pijak..haha
Kalau dia pijak belakang pun dah terasa dah.
Memang sedap la sebab berat dia ok ok je.

Image google

Mungkin sebab Aini kerap terjaga disebabkan Aisyah
So Aini pun terlajak bangun untuk sahur
Aini tengok jam dah 5.40am..
Cepat2 keluar dari bilik, intai bilik mama Aini..
Mama Aini pun tak sedar..

So Aini turun panaskan nasi dan lauk semalam.
Mama nak makan buah kurma, roti dan air je..
Aini tetap keluarkan nasi sebab hubby Aini banyak kerja luar takut dia tak larat plak nanti

Dah siap pi kejut hubby..Aini turun balik sambung buat air untuk Aini..
Tengok hubby tak turun lagi.. Naik la balik..tengok hubby sambung tido..haha
Aini pun faham letih dia tak hilang lagi tapi terpaksa kejut dia juga..

Makan, minum last buah kurma dan air masak.. 
Alhamdulillah sempat makan sebelum azan Subuh td..Hehe
Elok plak sepanjang kami semua tengah bersahur Aisyah sedap je tido..

Wordless Wednesday - Yunus dah sebulan

Assalamualaikum..

Hari ni anak buah Aini yang ke-3 dah genap 1 bulan.
Muka sebiji macam abang dia masa baby dulu..
Rindu nak dukung Yunus.. Ni sebab Aini kerja, hujung minggu je lah dapat jumpa..
Nasib baik la rumah dorang dekat je, tak samapi 10minit dah sampai.
Tinggal di taman sebelah je.

Yunus Mateen Bin Ibrahim

Yusuf Idlan Bin Ibrahim
(Abang Yunus)

Haaa sebiji kan macam muka abang dia..?
Ni klau ada kat Aini mau gomol-gomol dia sampai dia nangis..haha

With Love
Aini


Kenapa tak sampai-sampai lagi

Assalamualaikum,

Salam Ramadan buat kawan-kawan blogger.. Hari ni dah 3rd Ramadan kan..? cepat je rasa..
Aini belum rasmi lagi untuk berpuasa..huhu.. Aini ABC ( Allah Bagi Cuti) dulu..

Aini tak sempat nak update apa2 sepanjang awal Ramadan. Masa tu Aini di kampung.
Kat sana line susah sangat nak dapat.. asyik 1 atau 2 bar je..kadang-kadang takde langsung.
Kawasan sana pun bukan seperti duk penuh dengan pokok-pokok.. rumah teres je..
Tapi line maxis sana payah benor nak dapat. Kalau on-call memang putus-putus la..haha



Google image

Tajuk kali ni macam suspen je kan..hehehe
Ada la seram sikit di situ.. Macam ni ceritanya..

Jumaat lepas Aini kerja seperti biasa.
Plan nak balik selepas Maghrib sebabnya Aini sampai rumah dalam 6.30pm.
So kami plan nak gerak dari rumah selepas solat Maghrib, so leh la sampai kampung sebelum kul 10pm
Ting-tong..ting-tong.. jam 9pm baru nak gerak.
Sebab dinner kat rumah dulu..malas nak singgah RnR makan sana dengan covid ni lagi
Kita pun bawak anak kecil kan..so agak risky la..

Dalam perjalanan, Aini nak balik ke Tronoh, Perak.
Setiap kali balik sana Aini akan lalu masuk pekan Batu Gajah dan akan tembus di simpang 4 ni.
Simpang 4 ni kalau terus nak ke Jalan Pusing, klau ke kiri nak ke Tronoh la.
Kalau diikutkan tak sampai 20min pun dah sampai rumah daripada simpang 4 ni.

Masa tu jam hampir 12.45am..
Dalam perjalanan hari tu, takde kereta, leh nampak 1 atau 2 kereta je lalu..
Ada satu jalan ni takde lampu jalan.. 
Situ memang takde tapi klau kita drive dalam 40kmj pun dalam 10saat dah sampai ke jalan terang..
Tapi dari 10saat jadi hampir 2minit dengan suami drive lebih 60kmj.

Aini tiba-tiba rasa pelik.. tapi tak expect benda2 ni la..
Aini tanya hubby, nape tak sampai-sampai lagi ni, klau ikutkan lalu sini kejap je..
Hubby diam kejap, pastu dia suruh Aini baca 5 Bismillah untuk Aisyah.
Sebab masa tu Aisyah br bangun tido.
Aini terus rasa lain bila hubby cakap macam tu.
Aini pun baca 5 Bismillah dan ayat kursi tanpa henti.. 
Tiup ubun2 Aisyah dan alih pandangan Aisyah ke muka Aini.. Taknak dia tengok luar.

Dalam beberapa saat terus nampak jalan terang pastu dah sampai rumah.
Esoknya hubby cerita pasal jalan tu..

Hubby kata dia dah perasan bila lalu jalan tu dia terasa jalan tu jadi jauh
Hubby juga kata kalau si pemandu ada rasa macam tu berdiamlah diri, jangan cakap
sebab benda tu suka dan akan layan..
Kalau bukan pemandu takpelah cuma kene banyakkan doa..agar tak sesat.

Lepas ni Aini cakap kat hubby taknak balik kampung selepas pukul 8mlm.
Tambah lagi hari perayaan atau public holiday..sebabnya kereta banyak kat highway nak balik kampung.
Kami lambat sampai pun sebab jalan jam terutama di Tapah mesti jam teruk.

Pernah rasa macam tu tak..?
Ni buat pertama  kali Aini kene..huhu

With Love,
Aini




Anak nak tangga bergerak dalam rumah

Assalamualaikum..

Hari ni tengok luar blue sky sangat la cantik..
Dah tengah hari ni mula la panas terik.

Sejak hari selasa Aini pi kerja ada driver.. Hubby ambik cuti rupanya sampai la ke selasa depan..
Dia kata nak rehat..penat kerja site ni dengan panas terik bagai. Dah kene sunburn dah.
Aisyah pun cakap kat abahnya.. "Abah hitam.." hahahaha

Baru-baru ni Aini join kursus PUNB.. 
Asalnya boss yang join tapi dia nak kene bawa maknya ke hospital.
Nasib baik la kursus ni online tapi ngantuk juga la..haha
Dapat ilmu-ilmu serba sedikit.. kot-kot la nak buka kedai sendiri kita tahu la apa perlu dibuat.

Esok Sabtu Aini ambik cuti sebab nak balik kampung malam ni.
Cuti Aini terhad.. dah tinggal 7 hari.. mesti nak simpan untuk raya and cuti2 lain nnt..hehe

Sejak Covid ni, baru tahun ni dapat berpuasa di kampung.
Kalau tak mak mentua Aini puasa la sorang-sorang pada 1 Ramadhan.
Mama aini akan bermalam di rumah adik Aini.
Mujur dekat je tak sampai 10 minit pun dan sampai rumah adik.
Jadi Aini tak risau sangat la kalau dia tinggal sorang


Cerita pagi tadi selepas Aini mandikan Aisyah.
Masa tengah turun tangga.

Aisyah    : Mama..Aisyah nak tangga gerak boleh? (escalator)
Aini        : Nape nak tangga gerak?
Aisyah    : Aisyah penat, sakit kaki Aisyah naik ni.. (jari tunjuk kat anak tangga)
Aini        : Owh ye ke.. Kalau mama picit kaki Aisyah nanti kaki Aisyah mesti tak sakit dah.
Aisyah    : Ok

Dah sampai bawah

Aisyah: Mama..kaki aisyah tak sakit dah..

Aisyah...Aisyah...hahaha

Nak masuk 4 tahun ni cakap macam orang tua..hahaha

With love,
Aini