Pages

Followers

GIVEAWAY BZ SATU 2022

Hello all dear bloggers..

Saje-saje Aini blogwalking
Nampak lah kawan-kawan share GA ni..
Rasa macam dah lama tak join GA ni kan.. 
Ok sape nak join leh klik banner di bawah ni ya..



 Syarat-syarat dia simple je..

💝 FOLLOW blog ZARIDA
💝 Beralamat di MALAYSIA
💝 Buat satu posting dengan tajuk GIVEAWAY BZ SATU 2022 dan masukkan sekali banner di atas dalam entry tersebut dan back link ke entry giveaway ini
 💝 Sila tinggalkan link entry korang tu di ruangan komen entry giveaway ini.


TARIKH TUTUP:
13 OGOS 2022, jam 11.59 malam


SENARAI HADIAH:
👉 1x set Inai Republic (Pilihan Leopard Edition atau Chocolate Edition)
👉 1x Inai Mommy (Pilihan warna:  Red, Maroon, Pink, Brown, Black)
👉 2x Inai Baby (Pilihan warna:  Red, Maroon, Pink, Brown, Black)
👉 Saguhati Penyertaan - akan dimaklumkan kemudian.


Wishing you all good luck..
Menarik tengok hadiah2 dia tu..kan..kan..hehe

With Love,
Aini

Wordless Wednesday: Aisyah & ice-cream



Ice cream tu mama Aisyah punya..
Memang tinggal satu pun sebab dia punya dah makan dah minggu lepas..
Ni mama Aisyah baru nak makan..
Dia pun nak rasa skit..
End up dia yang habiskan semua..
Takpelah nakk... janji happy..
Mama dapat rasa skit pun jadi lah..hehe

With Love,
Aini

 

Limau kukus boleh buang batuk degil

Assalamualaikum..

Petua ni dari mama Aini..
Bila Aini batuk mama Aini akan buat ni untuk Aini sejak kecil lagi
Hari tu Aini kerap batuk..Ubat batuk pun dh sampai 3 botol
So mama Aini cakap buat yang mama biasa buat tu..
Kukus buah oren dengan gula batu

Kali ni Aini buat bersama assistant Aini.. Aisyah bumbum..
Nak sangat tolong katanya..

Sejak bulan lepas dia duk rajin tolong mama dia basuh pinggan
Suap ubat bila kali nampak mama n abahnya nk makan ubat
Bila abahnya demam, Aisyah rajin letak kain basah letak atas kepala
Syukur, Aisyah akan jadi anak yang baik bantu parents dia bila besar nanti..InsyaAllah

Ok cara nak buat ni simple je..

Dua biji limau.. Nak letak lembih limau pun xpe

Gula batu (Apa brand pun takpe)

Gula batu ditumbuk kasar..Jangan halus sangat

Limau dipotong suku.. Jangan separuh
Cucuk dengan garpu untuk bagi gula batu masuk dalam limau
Nampak assistant Aini buat tu..hehe

Tabur gula batu di atas limau dan tekan sedikit utk bagi gula tu masuk dalam

Tutup limau di bahagian atas dan cucuk toothpick supaya limau stim dalam tu steady
Kukus selama 3-5min.. 


Selepas kukus, letak tepi bagi suam sejuk dan makan..

Amalkan 3 hari berturut, InsyaAllah kurang dah batuk tu..

Aini buat limau tu untuk hubby Aini..
Dia dah mula kerap batuk, so Aini buatkan untuk hubby and Aisyah
Aisyah suka makan limau.. her most favorite fruit
Malam tu hubby makan
Hari esoknya batuk dia pun dah kurang..Alhamdulillah

Selamat mencuba..💓

With Love,
Aini

Adab kat mana???


Semalam saya pulang awal ke kolej kediaman universiti,

memandangkan masih ada urusan yang perlu diselesaikan, walaupun pelajar lain masih bercuti, peperiksaan akhir semester bermula minggu depan. Ketibaan saya disambut oleh polis kampus. Parkir kosong. Blok sunyi.
Pagi tadi selepas pulang dari bersarapan di pekan, saya bertemu dengan kontraktor pembersihan yang sedang menyapu lantai di sekitar koridor blok asrama.
"Awal masuk kerja bang, orang lain cuti lagi". Saya sapa dengan senyuman. Membuka perbualan.
"Haah dah kerja dik, dari hari ahad lagi". Beliau hanya mengangkat kepala sedikit tanpa tangannya berhenti menyapu.
Saya senyum. Dikala orang masih cuti beraya, beliau sudah mula bekerja. Saya guna peluang waktu lapang yang ada untuk berbual dan bertanya khabar. Sejujurnya, itulah kali pertama saya sempat berbual dengan beliau. Kebiasaannya hanya sempat memberi salam ketika bertembung hendak ke kelas waktu waktu pagi.
Beliau masih menyapu lantai. Matanya tertumpu pada bulu-bulu penyapu yang bergerak menolak habuk dan sesawang, alat dia mencari rezeki. Saya memandang penuh minat. Minat pada orang yang berhati cekal.
"Bang, selama abang kerja sini, ramai tak pelajar yang ucap terima kasih dekat abang?". Saya bertanya spontan.
Kali ini tangannya berhenti menyapu. Beliau mengangkat kepala memandang saya. Tampak bibirnya sedikit muncung, tanda jawapan kepada soalan saya. Matanya tersenyum. Saya diam.
"Adik perasan tak ramai pekerja baru?" beliau mengaju soalan pada saya. Saya hanya menggeleng.
"Ramai yang berhenti sebab tak tahan. Kebanyakkan sebab sikap pelajar sendiri". Beliau membuka cerita. Saya hanya mendengar penuh perhatian.
Dari perkongsian beliau, sepanjang bekerja, hanya dua atau tiga orang pelajar yang menegur atau berterima kasih kepada pekerja kontraktor pembersihan sepertinya jika bertembung. Selebihnya hanya bermasam muka dan cercaan.
Sudah beberapa kali ketika menyapu lantai, pelajar yang lalu berhampiran akan mencampakkan pembalut gula-gula atau tisu ke lantai, isyarat untuk pekerja pembersihan menyapu sampah tersebut.
Ada pelajar yang ketika hendak lalu di koridor yang sedang beliau bekerja, beliau akan berhenti menyapu untuk memberi laluan. Sebaik melepasi beliau, pelajar tersebut berpaling dan meludah ke lantai, dekat dengan penyapu beliau. Pada awalnya beliau ada menegur, namun lama-kelamaan dibiarkan saja. "Masing-masing dah besar dik", jawab dia ringkas. Bermakna perkara ini bukan baru terjadi. Iya, ini dilakukan oleh pelajar universiti.
Sambung beliau, dua bulan lepas ada kakak yang juga kontraktor pembersihan berhenti bekerja. Kesnya ketika dia sedang menyapu lantai di blok asrama, ada pelajar perempuan meludah dekat dengan dia. Ditegur penuh hemah. Kesannya dia dimaki oleh pelajar tersebut. Iya, pelajar universiti. Perempuan.
Katanya lagi, makian dan cercaan tu sudah biasa. Ada pelajar yang simpan sampah dalam rumah (kolej kediaman seperti apartmen), selepas dua tiga hari baru dikeluarkan. Akibatnya sampah sudah membusuk dan berair. Mereka, pekerja pembersihan yang disalahkan.
Ramai pelajar yang membuang lebihan lauk atau ais ke dalam tong sampah, bukan ke dalam sinki. Bila ais mencair, bercampur dengan lauk dan sisa makanan lain, bau busuk memenuhi blok. Jika ada yang tumpah ke lantai, esok mereka akan dipanggil oleh penyelia asrama, diberi amaran atas aduan pelajar, pekerja pembersihan tak pandai buat kerja.
Saya bertanya pada beliau, siapa pelajar ini?
"Sama je semua dik, Melayu, Cina, India. Baik jahat ni tak tengok bangsa dengan agama, dia atas diri sendiri". Ringkas jawapan beliau.
"Nak kerja macam ni hati kena kental dik. Kami bukan nak pujian pun, cukup lah kalau orang buat macam kami ni wujud. Beliau sambung bekerja. Saya diam, termenung. Seakan tidak percaya.
Perkara seperti ini tidak sepatutnya berlaku, tambahan pula di universiti, institusi pengajian tertinggi dalam negara, tempat para ilmuan dan para sarjana menuntut ilmu. Bagaimana mungkin orang berilmu berperilaku sedemikian? Apa makna pada sijil diploma dan sarjana jika tiada keluhuran budi pekerti dan adab?
Akan datang, pelajar universiti ini akan bercampur dengan masyarakat, jadi cikgu, ketua masyarakat, akan jadi ketua-ketua jabatan, pegawai di pelbagai agensi, bekerja di kementerian, bahkan mungkin ada yang akan jadi menteri. Bagaimana nasib generasi akan datang jika negara ditadbir mereka yang tiada adab?
Kita tidak maju bukan kerana salah parti politik atau para politikus. Tapi kita tidak maju kerana masyarakat masih mempunyai pemikiran yang mundur, jiwanya tidak merdeka, akalnya sempit.
Tiada makna segala kemajuan infrastruktur dan ekonomi yang kukuh jika kita masih hidup berkasta.
Sumber : Mohamad Reeza

Wordless Wednesday: Aisyah loves art


Aisyah suka dengan seni
Macam mama and abah dia..
Dari kecil suka seni
Tak kisah la melukis, mewarna ataupun deco2 diy bagai..

Aini ikut je klau dia masih minat dengan arts why not..
Maybe klau dia besar nanti nak attend art class pun ok..
We do our best for our child's interest..

With Love,
Aini

 

Aktiviti hujung minggu

Assalamualaikum,

Hari Ahad lunch di Secret Recipe, Puncak Alam
Bersama dengan mama Aini & Aisyah sahaja
Hubby Aini demam sejak balik dari kerja hari Sabtu tu
Suhu terus naik 39-40 off and on.. 

Aisyah letak kain basah di kepala abahnya

Selepas solat Zohor Aini bertiga gerak ke Secret Recipe..
Kalau makan waktu makan memang sesak nanti.
Sampai je sana, Aisyah nampak cake..
Terutama kek yang ada duri-duri..
Kek tu plak tak dipotong lagi, masih elok in one piece

Aini tanya Aisyah, "Aisyah nak kek durian ke?"
Aisyah terus angguk. Aisyah memang suka durian..haha
So cari tempat duduk order makanan.
Kek Aisyah yang sampai dulu..siap request small candle..

My beloved mama and lovely Aisyah
Baru lepas tiup lilin.. pandai dia.. 1st time tiup lilin
aisyah cakap mama api..api..haha comel je


Celebrate bertiga je.. Abahnya demam

Nak order nasi goreng sate untuk hubby tapi semua nasi dah habis..
Mesti ramai datang makan tengah hari masa tu..

So Aini belikan mee kari untuk hubby..
Berpeluh-peluh dia makan kat rumah 
Dia kata sedap.. 1st time dia makan..

Mee kari di Secret Recipe memang sedap
Dan juga Singapore Laksa..
Tu one of my favourite la klau Aini pi sana..

Tak sempat nak snap gambar Aini makan..
Lapo bebenor..haha

Mama makan Mee Kari
Aisyah Pasta Carbonara - memang tu je dia makan
Aini makan Ipoh Hor Fun (mcm kuehteow sup)
Saje nak merasa..hehe

Selepas balik dari lunch
Ada parcel atas mailbox
Aini beli pelampung untuk Aisyah mandi kat pool nanti
Aisyah suka kuda so dia pilih unicorn warna pink..

Klau ikutkan pelampung ni sesuai untuk umur 1 - 4 tahun
Tapi klau bdn kecik and ringan rasanya Aisyah 5 tahun leh pakai lagi tu..


Sejak dapat pelampung ni sampai sekarang duk main ke hulu ke hilir..haha

Aini beli dengan harga RM16.90
Harga asal RM34.. banyak kan diskaun dia..?

Nak beli pelampung macam Aisyah ni leh klik di link bawah
Ada banyak design

With Love,
Aini

Happy weekends

Assalamualaikum..

May you all have a very happy weekend with your family and loved ones.

I didn't get to celebrate my daughter's birthday this month 

But I promised her that I will bring her somewhere and make her enjoy her fun time

Today my hubby had to work, probably he will be home by night

So I will spend the time with Aisyah and my mum at home


from Mr.Google


I am planning to go to the nursery to buy new flowers for our garden

Seems our garden haven't much of other colors than greens

Trying to find some yellows, pinks, and reds

After I watched it from this YouTuber it really inspires me a lot

And if only I could stay in a place like her

Such calm, beautiful nature surrounded you


You can watch her YouTube at Her86m2

She also owns her personal blog too Blog Her86m2


Selamat beristirehat..


With Love,
Aini

Lunch alone

Hari Jumaat lunch lama..
Singgah kedai Aaira butik beli blouse..
Lepas tu tak tahu nak makan apa..
Nak makan yang heavy masih takde selera sangat..
Makan la di D'Global Cuisin by Chef Zubir..

Amboi bukan main makan tempat mahal ya..
Nak makan bende berat pun cecah rm50..
So rasa nak makan simple..





Mexican Burritos RM19.90
Hot Honey Lemon Tea RM8.90

Total: RM31.68 seorang makan.

Dengan harga tu leh order nasi goreng utk lebih 4 orang kot..hahahha

Takpelah sekali sekala..

Hari ni sempena birthday Aisyah rasa nak je bawak Aisyah pi jalan-jalan kat mall bagi dia main2 tapi Aini masih duk batuk tak selesa lak nk berjalan.. Abahnya plak balik lambat hari..Takpe Aisyah nanti ikut mama pi kursus bulan depan. Kat hotel nanti mandi la swimming pool puas2 ya.. Tengah tunggu pelampung dia ni...order online je.. pilihan dia nak unicorn warna pink giteww...hehe
 

With Love,
Aini

Happy 4th Birthday my child

Chakk


Happy 4th Birthday my dear Noor Aisyah

You are indeed blessing from Allah
May He guide you and help you find the truth about life.
Enjoy your life
And always remember to say your prayers..
Mama Abah loves you very much







 

Serabut tengok TikTok

Assalamualaikum..

Berhenti kejap buat kerja.. 
Relax kan minda.. 

Tapi nak buat blog ni tak relax kan..Haha
Sebab nak buat cerita..
Ala takpe santai-santai je..



Hmm tau kenapa Aini serabut tengok TikTok (TT)
Macam biasa lunch hour ada la free time layan social media jap..

Asalnya nak buat untuk bisnes kecil ni, nak tambah pendapatan, untuk tarik pelanggan lah dalam TT
Tapi Aini download bukan yang TT Shopping
Aini download TT biasa je..
Bila bukak dia atau play yang For You punya video..
Video secara random macam kat IG..
Tapi dia autoplay kan..
Sekali ternampak la 1 video ni perempuan muslim bertudung tapi negara belah2 negara arab sana..
Not exactly orang arab tapi negara islam la.. tak pasti negara mana..

Anyway cara dia buat video buat diri kita kaum muslimah rasa malu yang amat sangat..
Tiba-tiba terasa stress disitu..you know what I mean..?

Aini tak tahu la klau budak2 remaja even yang sekolah rendah ni ada TT ni..
Sangat bahaya la.. boleh mempengaruhi minda dorang ke arah yang tidak baik..tidak elok..
Risau sangat zaman teknologi canggih ni.

Aini taktau la TT ni leh sekat video yang over 18yrs..
Klau budak bawah umur nampak video yang menjolok mata ntah la..
Takut dibuatnya..

Parents yang mana tahu anak ada TT kene pantau..
Even IG pun tengok budak2 kecik pun dah pandai guna..
Klau TT lagi la kan..banyak guna untuk berjoget bagai..

I hope this can be controlled in a proper way
Save the children underage watching that they are not supposed to watch..
It's really scary..

So Aini delete akaun TT bisnes kecil Aini tu..
Just guna IG n FB jelah..
Rezeki ada di mana-mana..

Aini minta maaf kalau ada yang terasa bagi yang dah ada TT ni..
Terpulang pada masing-masing nak guna kan.. It's your choice..
Kalau kita share benda yang elok takpelah..
Ini cuma pandangan Aini je dan apa Aini rasa..
No heart feelings kay..(^_^)

Ok back to work..

With Love,
Aini



Wordless Wednesday - "Aisyah dah besar panjang"

 


Noor Aisyah tak lama lagi nak masuk 4 tahun..
Cepat je masa berjalan..
Tahun depan start tadika dengan sepupu sebaya dia Noor Zulaika

Semakin cerdik
Bijak
Pandai berkata-kata
Pandai mengadu..haha
Pandai pujuk
Pandai berterima kasih
Pandai menari dan menyayi..klau buat depan abah dia malu..
Kuat cemburu dengan abah mama dia..
Tu biasa lah kan..? Hehe

Suka cakap "Aisyah dah besar panjang"

No matter what, you will always be the
best girl
best love
best friend

With Love,
Aini





Wordless Wednesday: Aisyah the Lion Dancer







Ada gaya tak..?
Elok plak ada drum mainan kat rumah.. 
Aisyah minta Abahnya mainkan drum..
Sambil tu dia buat la tarian naga tu..

Tuala hood kuda tu kononnya Naga aisyah la.
haha

 

Suara Aini macam suara...

Assalamualaikum..

Minggu lepas Aini demam..
Lepas tu suara semakin lama semakin hilang..
Bila nak bebel kat si Aisyah ni susah nak bercakap..
Termengah-mengah dibuatnya..Batuk pun tak baik-baik lagi..
Minum la air kosong banyak mana still tak ok lagi..
Air asam jawa mama Aini buatkan pun Aini minum juga..
Air madu pun minum.. 
Mungkin sebab cuaca.. Musim orang demam sekarang ni kan..?

Walaupun masih batuk dan takde suara ni Aini masih bekerja..
Jenuhla nak bercakap dengan staff tapi dorang faham
So dorang pun biar Aini buat kerja sorang-sorang ni la..
Bila perlu je dorang akan datang pada Aini.
Bila batuk kuat mula la dada sakit..
Semput pun naik la.. Macam biasa inhaler sentiasa ada disisi Aini..
Atas meja ni pun dengan adanya minyak cap kapak, Halls, Strepsils & Air kosong..
Taktau la berapa kali nak pi toilet ni..

Semalam suara Aini semakin serak..
Hubby balik kerja sampai rumah selepas Isyak camtu..
Bila Aini bagi tau hubby yang suara Aini serak..
Hubby kata jadi suara Sajat sambil ketawa..
Haaa yelah memang jadi suara macam ala2 Sajat gitu..hahaha
Sajat kan suka cakap gituuuuee setiap ayat2 yang dia katakan tu..Haha

from google

Anyway, mesti you all pernah merasa kan dengan suara sexy ni.
Klau anak buat hal dengan macam-macam ragam dia, suara jantan kita yang keluar..Hahaha..

Kalau lelaki takde suara atau sakit tekak, suara dia menjadi semakin garau..
Masa hubby tak sihat suara dia akan jadi semakin garau.. 
Bunyi macam nak marah kita tapi kita pun faham, dia penat.. bila bercakap lagi la mengah kan..

Aini pernah takde suara dekat sebulan.. 
Disebabkan dengan penyakit Asthma Aini membuatkan Aini tak henti batuk..
Masa tu tahun 2015 tak silap..
Klau boss intercom Aini, Aini jawab pun macam berbisik..

Semalam nak borak dengan mama Aini pun
Mama Aini duk cakap.. apa dia..?apa dia..? sambil buat muka.. haha
Kita pun cakap la satu per satu..
Pastu dua2 ketawa..Adehhh
Masalah betul la klau takde suara ni..

Ok, la nanti kita update pasal si Aisyah pulak..

With Love,
Aini




Kita pula yang demam

Assalamualaikum..

Baru-baru ni Aini update pasal Aisyah demam.
Alhamdulillah Aisyah bertambah baik cuma batuk je tak hilang lagi.

Sekarang ni mama Aisyah pula yg demam.
Hari Khamis dah mula sakit badan..
Tekak semakin perit bila telan air liur..
Rasa macam ada benda je kat tekak ni..
Khamis tu Aini masih kerja lagi..
Petang tu tiba ada rasa seketul keluar dari tekak..
Kahak dengan darah sekali.. 
Mungkin akibat kesan luka di tekak.

Aisyah teman mama plak pi klinik..

Jumaat tu Aini MC..
Jumpa doc dia bagi 2 hari mc sebabnya hari Sabtu kerja halfday..
Jumaat tu tak demam tapi segala urat sendi ni sakit.
Sabtu tu Aini demam, batuk & flu.. suhu naik 38 kadang² naik 40..
Hubby masa tu kene kerja.. Gagah juga la nk handle si aisyah pastu kemas rumah sikit.
Itupun mama Aini suruh rehat tapi Aini nk sibukkan diri supaya berpeluh. 
Kalau duduk tido je takut lagi melarat.

Esok Isnin nak masuk kerja dah.
Ntah ok ke tak Aini ni.
Dua malam dah letak cool fever kat dahi Aini.
Klau esok masih x larat mungkin balik awal jelah kot... 

Bila dah mula batuk, asma mula la datang..
Sakit dada dan tekak bila terbatuk kuat ni..
Sampai suara Aini dah keluar suara jantan dah..haha

Sexy you..haha

With Love,
Aini