Pages

Limau kukus boleh buang batuk degil

Assalamualaikum..

Petua ni dari mama Aini..
Bila Aini batuk mama Aini akan buat ni untuk Aini sejak kecil lagi
Hari tu Aini kerap batuk..Ubat batuk pun dh sampai 3 botol
So mama Aini cakap buat yang mama biasa buat tu..
Kukus buah oren dengan gula batu

Kali ni Aini buat bersama assistant Aini.. Aisyah bumbum..
Nak sangat tolong katanya..

Sejak bulan lepas dia duk rajin tolong mama dia basuh pinggan
Suap ubat bila kali nampak mama n abahnya nk makan ubat
Bila abahnya demam, Aisyah rajin letak kain basah letak atas kepala
Syukur, Aisyah akan jadi anak yang baik bantu parents dia bila besar nanti..InsyaAllah

Ok cara nak buat ni simple je..

Dua biji limau.. Nak letak lembih limau pun xpe

Gula batu (Apa brand pun takpe)

Gula batu ditumbuk kasar..Jangan halus sangat

Limau dipotong suku.. Jangan separuh
Cucuk dengan garpu untuk bagi gula batu masuk dalam limau
Nampak assistant Aini buat tu..hehe

Tabur gula batu di atas limau dan tekan sedikit utk bagi gula tu masuk dalam

Tutup limau di bahagian atas dan cucuk toothpick supaya limau stim dalam tu steady
Kukus selama 3-5min.. 


Selepas kukus, letak tepi bagi suam sejuk dan makan..

Amalkan 3 hari berturut, InsyaAllah kurang dah batuk tu..

Aini buat limau tu untuk hubby Aini..
Dia dah mula kerap batuk, so Aini buatkan untuk hubby and Aisyah
Aisyah suka makan limau.. her most favorite fruit
Malam tu hubby makan
Hari esoknya batuk dia pun dah kurang..Alhamdulillah

Selamat mencuba..💓

With Love,
Aini

6 comments:

  1. Terima kasih kongsi petua buang batuk degil.

    ReplyDelete
  2. Pertama kali baca petua ni. Terima kasih kongsi

    ReplyDelete
  3. Bolehlah cuba petua ni nanti

    ReplyDelete
  4. oh... br pernah baca petua ni... mcm sedap je tu... mkn bila sejuklah ye.. tq for sharing aini

    ReplyDelete
  5. Good girl Aisyah rajin menolong. Terima kasih share petuanya. Semoga kembali sembuh. Aamiin...

    ReplyDelete
  6. Good Job, Aisyah comel.. hehe.. sweet je dia tolong time demam tu .. tuam tuam.. haha

    ReplyDelete

Thank you for dropping at Aini's blog.

Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

For further inquiry kindly email me at noorainimohdhalim@gmail.com

Happy Blogging (^_^)