Pages

Followers

Cucur udang opah

Assalamualaikum

Cucur udang opah.
Turun temurun dari family Aini buat ni.
Dari masa uncle aunty mama Aini kecil
dorang akan makan ni.

Dan dah turun ke Aini pula.
Masa mula kahwin hubby first time rasa cucur udang macam ni
Kalau tak dia biasa makan cucur udang akan letak seketul di tengah cucur tu kan.
Tapi family opah Aini buat cara yang macam ni.
Puas makan katanya.

So mostly hubby akan request Aini buat bila rasa nak makan cucur udang.
Kadang-kadang hujung minggu petang2 tu Aini akan buat la..
Cumanya Aini tambah kentang and carrot.
Tu resipi mama Aini tambah..
Still sedap.


Bahan-Bahan:
 Kentang 1 biji - dipotong dadu kecil
6 biji bawang merah - dihiris halus
Daun Kuchai 1 ikat - dipotong dalam 1 inci
Taugeh.. (dalam gamabr takde taugeh dah habis..hehe)
Carrot setengah biji - dipotong halus. (Aini guna shredder je senang)
Cili merah 2 atau 3 biji (biji dibuang dan blend)
Telur 1 biji
1 sudu minyak
Garam sekucup rasa
Tepung 2 cawan






Tepung 2 cawan..(ikut sukatan you all sendiri, Aini pakai agak je tu)
Jangan lupa telur ya

Gaul semua bersama air panas dan minyak 1 sudu besar (untuk bagi rangup)
dan garam secukup rasa..

Goreng-goreng siap..
Kruppp Krupp bunyi dia..

Selamat mencuba..

Wit Love,
Aini

 

10 comments:

  1. Sedapnya Aini, buat minum petang confirm malam tak makan dah. 🤭

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe buat banyak sampai untuk makan malam

      Delete
  2. kesan bunyi krup krap tu yg tak menahan tu! hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe betul tu..
      Makan satu mesti nak lagi

      Delete
  3. Replies
    1. Rangup CCL..
      Leh la CCL buat nnt..(^_^)

      Delete
  4. Naniey pun suka buat macam ni. Memang sedap makan walaupun dah sejuk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu..kadang-kadang lewat malam duk ada lagi..
      Makan mesti habis..

      Delete
  5. Sedap cucur udang buat sendiri. Boleh letak udang lebih sikit. kalau beli, udang seketul je. Itupun kalau ada. Cucur udang rangup ni lagi sedap dimakan. Rencah pun macam macam ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe betul tu.. letak la banyak mana udang nak..
      Baru puas hati kan.. (^_^)

      Delete

Thank you for dropping at Aini's blog.

Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

For further inquiry kindly email me at noorainimohdhalim@gmail.com

Happy Blogging (^_^)