Assalamualaikum
Cucur udang opah.
Turun temurun dari family Aini buat ni.
Dari masa uncle aunty mama Aini kecil
dorang akan makan ni.
Dan dah turun ke Aini pula.
Masa mula kahwin hubby first time rasa cucur udang macam ni
Kalau tak dia biasa makan cucur udang akan letak seketul di tengah cucur tu kan.
Tapi family opah Aini buat cara yang macam ni.
Puas makan katanya.
So mostly hubby akan request Aini buat bila rasa nak makan cucur udang.
Kadang-kadang hujung minggu petang2 tu Aini akan buat la..
Cumanya Aini tambah kentang and carrot.
Tu resipi mama Aini tambah..
Still sedap.
Bahan-Bahan:
Kentang 1 biji - dipotong dadu kecil
6 biji bawang merah - dihiris halus
Daun Kuchai 1 ikat - dipotong dalam 1 inci
Taugeh.. (dalam gamabr takde taugeh dah habis..hehe)
Carrot setengah biji - dipotong halus. (Aini guna shredder je senang)
Cili merah 2 atau 3 biji (biji dibuang dan blend)
Telur 1 biji
1 sudu minyak
Garam sekucup rasa
Tepung 2 cawan
Tepung 2 cawan..(ikut sukatan you all sendiri, Aini pakai agak je tu)
Jangan lupa telur ya
Gaul semua bersama air panas dan minyak 1 sudu besar (untuk bagi rangup)
dan garam secukup rasa..
Goreng-goreng siap..
Kruppp Krupp bunyi dia..
Selamat mencuba..
Wit Love,
Aini
Sedapnya Aini, buat minum petang confirm malam tak makan dah. ðŸ¤
ReplyDeleteHehe buat banyak sampai untuk makan malam
Deletekesan bunyi krup krap tu yg tak menahan tu! hehehe
ReplyDeleteHehe betul tu..
DeleteMakan satu mesti nak lagi
Sedapnya . Nampak rangup tu
ReplyDeleteRangup CCL..
DeleteLeh la CCL buat nnt..(^_^)
Naniey pun suka buat macam ni. Memang sedap makan walaupun dah sejuk..
ReplyDeleteBetul tu..kadang-kadang lewat malam duk ada lagi..
DeleteMakan mesti habis..
Sedap cucur udang buat sendiri. Boleh letak udang lebih sikit. kalau beli, udang seketul je. Itupun kalau ada. Cucur udang rangup ni lagi sedap dimakan. Rencah pun macam macam ada.
ReplyDeleteHehe betul tu.. letak la banyak mana udang nak..
DeleteBaru puas hati kan.. (^_^)