Pages

Cuci mulut sebelum terlambat

 Assalamualaikum,

Semalam pagi sebelum subuh, Aini ke toilet..tiba2 ada rasa benda ketulan kecik keluar dari mulut. Warna dark coklat. Fikir dalam kepala kelmarin takde minum air milo or bende2 bersusu mcm kopi ke apa.. pastu bila buang kahak ada warna brown and darah skit..

Maaf klau ada rasa geli bila dibaca.

Aini rasa tak sedap hati.. Aini tak bagi tau hubby lg sbb taknak dia risau sangat.
Semalam plak dia ada kerja operasi tempat jauh.

So pagi dah pi kerja Aini sempat lah tanya Mr.Google nak tau apa tanda2 klau jadi macam tu. Aini jumpa ada seorang perempuan ni sama kene macam ni dan berlaku waktu pagi je. Salah satu effect boleh punca dari paru2 kita ada bakteria or cancer paru2..

Bila baca cancer Aini mula takut..
So Aini msg hubby tapi hubby tak jawab.. lama gak.. pastu hubby call.. 
dia kata dia ada meeting pastu dia minta Aini pi klinik terus check. Asalnya dia nk hantar Aini ke klinik tapi dia byk kerja so Aini ckp Aini leh pi sendiri je.

Alhamdulillah..doc kata x serius.. cuma ada merah skit kt tekak..
tonsil tak bengkak.. paru2 cantik. jantung & BP ok..
Klau lambat jumpa doc mungkin akan jadi teruk.

Apa yang menyebabkan Aini ada bende ketulan n luka..?

Bakteria.. 
luka ketulan datang dari tempat tekak bukan dari paru2 Aini.
Klau datang dari paru2 mesti ada bunyi yang tak best and Aini akn kerap batuk dan sakit dada.
Aini memang ada radang paru2 tapi kes yang ni xde related pasal radang paru2 Aini.
Ni sebab bakteria..kadang2 bende kite makan kite lupa nk kumur..
bukan sebelum tido je mungkin semasa lepas lunch or breakfast.


Semua ubat ni Aini takleh skip sampai la tekak rasa ok..

So to you all, lepas makan kene kumur seeloknya guna mouthwash.
Gosok gigi pun tak semestinya semua bersih sbb keliling dalam mulut kite bukan kite berus pun kan.. sebab tu dia ada mouthwash skali mcam Colgate, Listerine semua tu.
Tapi Listerin ada alkohol tau.. so cari yang xde alkohol.

Yang spray tu doc bagi untuk hapus bakteria dalam mulut... klau Aini tertelan pun takpe.
Sedap gak spray tu rasa minty..haha

You all ada amalkan guna moutghwash tak..? 

Til then see you next topic.

With Love,
Aini









1 comment:

Thank you for dropping at Aini's blog.

Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

For further inquiry kindly email me at noorainimohdhalim@gmail.com

Happy Blogging (^_^)

Followers