Assalamualaikum,
Hi semua..esok kite cuti.. mmg lah cuti kan sbb esok Sabtu.. plan esok BE dan Azmeer nak pegi Klang Parade. BE nak ambik cermin mata baru.. yg lama dh bengkok byk sbb tertido atas cermin mata tu..haha bising Azmeer.. BE check mata rabun dh kurang dh cuma silau msh mcm dulu, still naik. Masa tu ada wat promotion yang sun shade tu for free..apa lagi BE pun wat skali lah..
Ok, BE nak kongsi cara membuat Trifle yang pertama kali BE wat..cedap tau.. tgk gmbr ada nmpk terliur tak..hehe? Bahan2nye adalah :
1. Full cream milk - 1 cawan
2. Tin Buah-buahan
3. Tepung Custard - 4 sudu besar
4. Spring roll
5. Gula halus - 1 sudu besar
6. Gelatine
Incase x sure bahan2 dia BE sempat snap lah..hehe
Jom kite mulakan..
Pertama:
Masukkan Spring roll dlm mangkuk. Potong dan susun biar nmpk padat skit dan letak air buah-buahan
tadi utk bg springroll tu lembab. Jgn habiskan air buah-buahan sbb nak campur dgn susu nnt.
Kedua:
Panaskan susu 2 cawan bersama air buah-buahan td, gula halus 2 sudu besar dan custard. Kacau sehingga nmpk pekat. Biarkan dia sejuk. Klau x nmpk brape pekat sgt leh tambah custard skit lg.. nak tambah gula halus pun boleh..Sesetgh org suka lebih manis. Pastikan guna api yang kecil dan jgn berhenti kacau nnt dia akan jd berketul2.
Ketiga:
Bila susu dah sejuk, masukkan susu td ke dlm bekas kaca yang ada Springroll tu. Masukkan ke dlm peti sejuk bawah, biarkan sehingga separuh beku.
Hi semua..esok kite cuti.. mmg lah cuti kan sbb esok Sabtu.. plan esok BE dan Azmeer nak pegi Klang Parade. BE nak ambik cermin mata baru.. yg lama dh bengkok byk sbb tertido atas cermin mata tu..haha bising Azmeer.. BE check mata rabun dh kurang dh cuma silau msh mcm dulu, still naik. Masa tu ada wat promotion yang sun shade tu for free..apa lagi BE pun wat skali lah..
Ok, BE nak kongsi cara membuat Trifle yang pertama kali BE wat..cedap tau.. tgk gmbr ada nmpk terliur tak..hehe? Bahan2nye adalah :
1. Full cream milk - 1 cawan
2. Tin Buah-buahan
3. Tepung Custard - 4 sudu besar
4. Spring roll
5. Gula halus - 1 sudu besar
6. Gelatine
Incase x sure bahan2 dia BE sempat snap lah..hehe
Air buah-buahan diasingkan. Mangkuk yg ada kuning pekat tu custard. Bancuh dgn air dulu. |
Pertama:
Masukkan Spring roll dlm mangkuk. Potong dan susun biar nmpk padat skit dan letak air buah-buahan
tadi utk bg springroll tu lembab. Jgn habiskan air buah-buahan sbb nak campur dgn susu nnt.
Kedua:
Panaskan susu 2 cawan bersama air buah-buahan td, gula halus 2 sudu besar dan custard. Kacau sehingga nmpk pekat. Biarkan dia sejuk. Klau x nmpk brape pekat sgt leh tambah custard skit lg.. nak tambah gula halus pun boleh..Sesetgh org suka lebih manis. Pastikan guna api yang kecil dan jgn berhenti kacau nnt dia akan jd berketul2.
Cawan yang biasa org dulu2 pakai.. klau nak buat kuih mesti guna cawan ni kan..? hehe |
Panaskan Susu bersama dengan air buah-buahan, gula halus dan custard. Kacau hingga nmpk pekat. Ingat, jgn berhenti kacau nnt dia akan berketul2. Api mesti kecil. |
Bila susu dah sejuk, masukkan susu td ke dlm bekas kaca yang ada Springroll tu. Masukkan ke dlm peti sejuk bawah, biarkan sehingga separuh beku.
Jadi lah mcm ni selepas susu dimasukkan ke dlm bekas. Kemudian simpan dlm peti sejuk bawah utk bagi dia separuh beku. Dlm 20 min ok lah.. |
Setelah dh separuh beku, masukkan buah-buahan di atas Springroll td. Last masukkan gelatine. Gmbr atas ni dh siap dh. Boleh mamam.. lagi sedap bila Trifle tu sejuk.. |
SELAMAT MENCUBA.. (^_^)
ehemm.... jenama HOSEN ye... ;p
ReplyDeletenak rase yg u wat laa plak... slalu rase yg auntie wat jer...
Catdy: Nnt klau i ada wat mkn2 ke nnt i wat..aunty u wat lg cedap kan..
ReplyDeleteanyway, sukatan & bahannya sama jer.. mungkin rasenye pon sama... kan..? ;p
ReplyDeleteadoi, terliur dah ni.. BE nak cikit!!!!
ReplyDeleteZana: BE tgk gmbr pn dh t'liur..hehe
ReplyDeleteCatdy: sama gak kot :P
kenape abg x dpt mkn bnde ni.. x bgi pn kat abg.. :-(
ReplyDelete:'(
Sayang BE: Nnt BE wat lg ye.. :*
ReplyDelete