Hi readers, ini resipi Bubur HARIRA yang BE ada mention pagi tadi.. klik Bubur HARIRA
Bahan-Bahan:
2 Ulas Bawang Besar
1 mangkuk kecil Kacang Kuda
1 mangkuk kecil Kacang Dal
1 mangkuk kecil Kunyit
1 mangkuk kecil Lada hitam
Su un (betul ker eja, ikut banyak mana)
1 mangkuk kecil Tepung
1 mangkuk kecil Daging (dipotong dadu)
1 mangkuk kecil Ayam (isinya dicincang)
2 biji telur ayam
Bahan Kisar:
1 Ikat Daun Ketumbar
1 Ikat Daun Sup
5 Biji Tomato
1 tin kecil Tomato Puri (Tambah Kepekatan)
Cara:
1- Rendamkam sehari terlebih dahulu kacang kuda dan kacang dal
2- Potong sekecil-kecil bawang besar supaya mudah ditumiskan nanti. Kemudian kisarkan bahan kisar. Setelah ditumis, masukkan bahan kisaran tadi. Setelah itu, masukkan kunyit. Penggabungan warna hijau (daun-daun)dan kunyit menghasilkan warna seakan-akan coklat. Kemudian, masukkan daging dan ayam.
Setelah naik minyak atau masaknya tomato, tambahkan air sebanyak mana kita hendak jamukan kepada tetamu. Jangan risau, memang keadaaan cair pada awalnya.
Kemudian, masukkan 2 biji telur serta tepung. Kalau hendakkan kepekatan, tambahkan lagi dua bahan ini. Jangan lupa kacau sehingga betul-betul hancur, kerana ditakuti menjadi kerak yang keras dibawahnya.
Akhir sekali, masukkan kacang dal dan kacang kuda. Biarkan sehingga betul-betul kacang tadi lembut. Matikan api, dan hidangkan
Dah siap nanti, bagi comment pada BE ye..hehe
~BrightEye~
Ada bahan2 yang mungkin susah nak dapat di Malaysia jadi BE ada copy resipi ni drpd salah seorang ex-student Malaysia di Maghribi.. Enjoy..
Bahan-Bahan:
2 Ulas Bawang Besar
1 mangkuk kecil Kacang Kuda
1 mangkuk kecil Kacang Dal
1 mangkuk kecil Kunyit
1 mangkuk kecil Lada hitam
Su un (betul ker eja, ikut banyak mana)
1 mangkuk kecil Tepung
1 mangkuk kecil Daging (dipotong dadu)
1 mangkuk kecil Ayam (isinya dicincang)
2 biji telur ayam
Bahan Kisar:
1 Ikat Daun Ketumbar
1 Ikat Daun Sup
5 Biji Tomato
1 tin kecil Tomato Puri (Tambah Kepekatan)
Cara:
1- Rendamkam sehari terlebih dahulu kacang kuda dan kacang dal
2- Potong sekecil-kecil bawang besar supaya mudah ditumiskan nanti. Kemudian kisarkan bahan kisar. Setelah ditumis, masukkan bahan kisaran tadi. Setelah itu, masukkan kunyit. Penggabungan warna hijau (daun-daun)dan kunyit menghasilkan warna seakan-akan coklat. Kemudian, masukkan daging dan ayam.
Setelah naik minyak atau masaknya tomato, tambahkan air sebanyak mana kita hendak jamukan kepada tetamu. Jangan risau, memang keadaaan cair pada awalnya.
Kemudian, masukkan 2 biji telur serta tepung. Kalau hendakkan kepekatan, tambahkan lagi dua bahan ini. Jangan lupa kacau sehingga betul-betul hancur, kerana ditakuti menjadi kerak yang keras dibawahnya.
Akhir sekali, masukkan kacang dal dan kacang kuda. Biarkan sehingga betul-betul kacang tadi lembut. Matikan api, dan hidangkan
Dah siap nanti, bagi comment pada BE ye..hehe
~BrightEye~
ni bukan bubur harira ya ke? hihihi..oo ade suun skali ek
ReplyDeleteleya.. ada suun skali..tp x letak pun xpe klau xnk.. org morocco suka mkn suun.
ReplyDelete