Pages

Followers

Bread Pudding

Hi readers,

Petang tadi BE wat bread puding.. Actually BE dah lama tak buat Bread Puding ni..tiba2 nak wat.. masa tu BE tgk Nigella Bite kat AFC Channel.. tak sempat tgk dia buat jadi BE belek buku dlm almari nak cari resipi yang BE penah simpan dulu. Jam 2 BE kuar g econsave dgn adik pastu alik umah terus BE wat dgn adik..
Adik tolong BE potong roti n letak dlm bekas. BE wat cream dia.. dannnn hasilnye jadi mcm ni..


Bahan-bahannya:
Cream President
1) Roti gardenia - (BE guna wheat bread yang packaging hijau)
2) Butter
3) Gula
4) Kismis / Buah Kurma (dipotong kecil)
5) Honey

Cream:
1) 1 Cream President (ambik yang size kecik pun cukup)
2) 1 cawan susu segar
3) 2 biji kuning telur
4) 3 biji telur (penuh)
5) Esen Vanilla
(no1 hingga no5 diblend semua hingga jadi pekat creamy)


Cara-caranya:
1) Potong roti atau koyakkan roti dan masukkan ke dalam bekas
     (pastikan dalam bekas tu dah sapu dgn butter)
2) Taburkan kismis/buah kurma dan gula
3) Ikut no. 1&2 secara layer by layer hingga separuh bekas tu dan letakkan beberapa ketul butter
4) Masukkan cream ke dlm bekas roti tadi.
5) Letak sedikit honey di atas roti kemudian masukkan ke dalam oven selama 20min.
6) Temperature Oven dlm 120C.

Angkat bila dh nmpk brown2 skit pastu tunggu roti tu sejuk dan mamam...(^_^)
Untuk lagi cedap, letak cream yg td curah atas roti sbg sosnye..

Cedappppp (^_^)
Kalau jadi nnt komen kat BE ye..

~BrightEye~

2 comments:

  1. be, telurnye nak masukkan bile heehee

    -dd xpandai wat bread pudding-

    ReplyDelete
  2. dd: hi dd..hehe.. dd masukkan semua telur skali dlm bahan cream tu. semua diblend baru masukkan ke dlm bekas roti tu.

    ReplyDelete

Thank you for dropping at Aini's blog.

Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

For further inquiry kindly email me at noorainimohdhalim@gmail.com

Happy Blogging (^_^)

Labels